Zet je armspieren aan het werk voor deze ijskoffie. Je maakt ‘m met een cocktailshaker. Even goed schudden dus! Dan krijg je de allerlekkerste smaak.
Zo maak je een iced shaken espresso
Ingrediënten, voor 1 glas
- 1 espresso
- 1 tot 2 schepjes basterdsuiker (hoe meer, hoe zoeter)
- Een scheutje van je favoriete siroop (naar smaak)
- 4 tot 6 ijsblokjes
- (Plantaardige) melk naar keuze
Extra nodig
- Cocktailshaker
- Groot glas met rietje
Bereiding iced shaken espresso
Doe de basterdsuiker in de cocktailshaker. Zet de espresso hier overheen. Voeg naar smaak een siroop toe. Doe de ijsblokjes erbij. Zet de deksel van de cocktailshaker er goed op en schudden maar! Schud net zolang totdat de shaker te koud wordt om vast te houden.
De espresso krijgt nu een grote schuimlaag, door het schudden en de ijsblokjes. Pak je leuke glas erbij en schenk de koude drank hier nu in. Giet álles in je glas, dus ook de ijsblokjes. Doordat de shaker erg koud is geworden, kan het lastig zijn om hem los te krijgen. Vaak helpt het om er even met je vuist tegenaan te tikken of een beetje te wrikken. Maak af met je melk naar keuze. Een scheutje is vaak voldoende, maar wanneer je je ijskoffie romiger wil maken, kun je meer toevoegen. En genieten maar!
Met deze verhoudingen kun je een klein tot normaal glas vullen. Wil je een grotere hoeveelheid voor 1 persoon? Zet dan 2 espresso’s en doe er eventueel een extra schepje basterdsuiker in.
Extra tip: maak koffie ijsblokjes
Een goede ijskoffie heeft die heerlijke koffiesmaak. IJsblokjes kunnen je koffie waterig maken. Daar is gelukkig een oplossing voor: maak vooraf koffie ijsblokjes! Zet koffie en verdeel dit over de vorm. Laat goed koud worden in de vriezer. Want in een ijsblokjesvorm kan je meer maken dan alleen gewone ijsblokjes.
Lees op MAX Vandaag waar je nog meer ijsblokjes van kunt maken.
Andere ijskoffie varianten
Ben je meer van een frappuccino, een affogato, dalgona koffie of een slush koffie? Die recepten vind je hier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.