
Zeg maar dag tegen chocopasta, pistachepasta is het nu helemaal! Deze hippe groene pasta zie je de afgelopen tijd in steeds meer bakkerijen voorbij komen. Ook in de supermarkt is er steeds meer keuze, maar ons advies luidt: maak de pasta lekker zelf! Goedkoper en veel gezonder.
Meer suiker dan pistache
Wellicht heb je zelf ook wel een potje in de kast staan. Pistachepasta is misschien wel de lekkerste foodtrend van het afgelopen jaar. Maar heb je wel eens gekeken naar de ingrediënten in de pasta? Grote kans namelijk dat er meer suiker dan noten in de pistachepasta zitten. Pistachenoten zijn namelijk erg prijzig om te verwerken. Door de harde schil om de groene noot heen duurt het lang om een flinke hoeveelheid noten te pellen. Om de prijs van de pasta wat lager te kunnen houden, kiezen sommige producenten ervoor om meer suiker dan noten aan de pasta toe te voegen. Let dus goed op als je pistachepasta koopt. Of, nog beter, maak het heel makkelijk zelf!
Zo maak je zelf pistachepasta
Het leuke aan de pistachepasta is: in de basis heb je maar één ingrediënt nodig. Gepelde pistachenoten. Wanneer je gaat malen veranderen ze namelijk na een tijdje in een pasta. Kind kan de was doen! En je bepaalt dus ook helemaal zelf hoeveel suiker je toevoegt aan de pasta. Perfect dus vooral als je een beetje wil letten op hoeveel suiker je binnenkrijgt!
Dit heb je nodig:
- 200 gram gepelde pistachenoten
- Eventueel wat witte basterdsuiker (op smaak)
Zo maak je pistachepasta
- Haal het vliesje van het pistachenootje. Lukt dat niet met de hand? Leg ze dan in een pannetje met gekookt water voor een paar minuten.
- Doe alle nootjes in een keukenmachine of blender en zet hem aan totdat je een pasta hebt.
- Voeg eventueel een scheutje olie toe om te zorgen dat je een mooie pistachepasta krijgt.
- Voeg naar smaak wat basterdsuiker toe.
Fan van hartig?
Ook voor de fans van hartige smaken kun je met gemalen pistachenoten leuke dingen maken! Voeg tijdens het malen van 200 gram pistachenoten ongeveer 80 milliliter olijfolie toe om een heerlijke salsa te maken. Breng eventueel op smaak met wat zout en serveer als een dipje bij rijstcrackers of nachochips.
Zo gezond is pistache
Hoe gezond is zo’n handje nootjes (of in dit geval pistachepasta) nou eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum zijn alle ongezouten noten en pinda’s voor je, ook pistachenoten. Noten verlagen namelijk je cholesterol, wat zorgt voor gezonde bloedvaten. Daarnaast zitten noten vol met vezels, eiwit, ijzer en vitamines.
De lekkerste recepten
Heb je een lekker potje vol pistachepasta gemaakt? Mooi! Dit kun je er vervolgens mee bakken:
Macarontaart
Deze macarontaart heeft een verrassende combinatie van smaken. De taart is gevuld met een Italiaanse botercrème, lemoncurd én pistache.
Slof Honoré
Deze taart is gevuld met pistache-amandelspijs en een stevige pistache-Chiboustecrème. Wat wil je nou nog meer, als echte pistachefan?!
Witte chocoladetaart
Witte chocolade, frambozen en pistache: een echte match made in heaven. Ze maak je zelf deze heerlijke taart.
Nog meer bakken met noten?
Probeer dan ook eens te bakken met walnoten! Super lekker en super gezond.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.