Maak je liever appelmoes of appelcompote? De bereidingswijze is eigenlijk hetzelfde, alleen bij moes kook je de appels wat langer tot … ja, moes. In compote zitten nog wat stukjes. Het is dus maar net wat je lekkerder vindt. We hebben tips voor hoe je beiden zo lekker mogelijk krijgt.
De juiste appel kiezen
Ben jij fan van de wat zoetere of juist zuurdere appelmoes? Het soort appel maakt het verschil. Meestal wordt er een friszure appel gekozen, zoals Jonagold, Elstar of Goudreinet. Wil je een zoetere appel gebruiken, dan kun je kiezen uit Pink Lady, Fuji, Jazz of Royal Gala. Of mix eens 2 verschillende soorten, dan krijg je een unieke smaak!
Gebruik je wel of geen suiker?
Hoe zoeter de appel, hoe minder (of geen) suiker je nodig hebt. Dus dat kan ook nog je keuze beïnvloeden. Wanneer je wel suiker toevoegt, begin dan met een klein beetje. Want een té zoete appelmoes is ook niet lekker.
Maak de stukjes even groot
Schil en snijd vervolgens je gekozen appels in stukjes. Zorg dat deze ongeveer even groot zijn, dan koken ze het beste gaar. Het beste is om ze niet te groot, maar ook niet te klein te snijden. Gebruik het klokhuis niet. De pitjes die erin zitten kunnen de appelmoes of appelcompote bitter maken.
Hoe maak je appelmoes?
- Schil 4 appels en snijd ze in stukjes.
- Doe deze samen met suiker (naar smaak) en 50 milliliter water in een pannetje en laat het 10 minuten koken.
- Voeg er eventueel wat citroensap of kaneel aan toe als smaakmaker.
Wanneer je de stukjes erin laat heet het appelcompote. Doe je het door een zeef of kook je het echt tot moes? Dan wordt het appelmoes.
Appelmoes in de slowcooker maken
Ondanks dat het maken van appelmoes niet veel tijd kost, kun je ervoor kiezen om het werk helemaal uit handen te geven. Zo kun je het ook in de slowcooker maken. Dat is puur voor het gemak. Je stopt de geschilde appels en de smaken die je eraan toe wilt voegen in de slowcooker. Voeg maar een klein beetje water toe, want er komt veel vocht vrij in het apparaat. Een klein bodempje is genoeg. Zet hem voor 4 uur aan op low. Check daarna of de appels goed gaar zijn. Je hebt nu appelcompote. Wil je appelmoes hebben, pureer het geheel dan nog met een staafmixer.
Wist je dat stoofperen ook heel lekker zijn uit de slowcooker?
De moes en compote bewaren
Je zelfgemaakte appelmoes of -compote is maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan ook, dan blijft het tot 3 maanden goed. Al verandert de structuur dan wel een klein beetje.
Bakken met appelmoes
Je kunt je zelfgemaakte moes of compote ook verwerken in een baksel. Het is bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) vervanger voor boter of voor eieren.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.