E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je vegan en notenvrije spijs!

Spijs is de perfecte vulling voor gevulde koeken, kano's en een amandelletter. Maar wat als je het niet kunt of wilt eten? Geen zorgen, wij hebben de oplossing!

gevuldspeculaas-shstock-1920x1080-1.png

Wat hebben gevulde koeken, kano’s en een amandelletter met elkaar gemeen? Juist, ze zijn allemaal gevuld met amanelspijs! Maar wat als je een notenallergie hebt of vegan eet? Geen probleem, dit recept voor notenvrije én vegan spijs zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van deze lekkernijen.

Vegan en notenvrije spijs

Dit heb je nodig: 

  • 200 gram kikkererwten, uitgelekt
  • 6 dadels
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 45 gram kristalsuiker
  • Sap van een halve citroen

Zo maak je het: 

  • Ontpit de dadels.
  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal dit fijn.
  • Doe de notenvrije spijs in een bakje en bewaar het in de koelkast.

Aan de bak!

Deze lekkernijen zijn allemaal gevuld met amandelspijs. Vervang de amandelspijs eenvoudig door notenvrije én vegan spijs, zodat iedereen kan meegenieten.

Een amandelletter van Robèrt, gepresenteerd op een houten plank1. Roomboter amandelletter

In de volksmond noemen we deze lekkernij een banketletter, maar in de bakkerij kennen ze ‘m als een roomboter amandelletter. Vervang je de amandelspijs door notenvrije spijs? Dan mag je ‘m officieel geen amandelletter meer noemen, maar lekker blijft het zeker!

Recept

2. Gevuld speculaas gevuld speculaas

Gevuld speculaas is een echte favoriet en dat is niet zonder reden! Deze kruidige koek zit boordevol amandelspijs en is afgewerkt met nóg meer amandelen. Wil je dat iedereen van jouw zelfgemaakte, gevulde speculaas kan genieten? Vervang de amandelspijs dan door een notenvrije en vegan variant. Zo maak je een gevulde speculaas die geschikt is voor (bijna) iedereen.

Recept

3. Gevulde koeken Gevulde koeken van Robèrt.

Wij Nederlanders zijn er dol op en Janny misschien nog wel het meest: de gevulde koek. Een licht krokant deeg, royaal gevuld met amandelspijs. Maar uiteraard ook lekker met een notenvrije spijs!

Recept

4. Kano’s kano's

Kano’s zijn eigenlijk het kleine zusje van de gevulde koek. Het grote verschil? De vorm! Waar de gevulde koek rond en lekker plat is, heeft de kano een langwerpige en hoge vorm. Perfect voor de liefhebbers van spijs!

Recept

Ga je toch liever aan de slag met amandelspijs? Met deze handige tips zorg je ervoor dat er niets misgaat.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.