E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je stoofperen in de slowcooker

Ze liggen langzamerhand weer in de winkel: stoofperen. Wist je dat je zo ook kunt maken uit de slowcooker? Zo doe je dat.

stoofpeertjes-shutterstock_2447933989-950x550

Zodra het herfst wordt, krijgen wij weer zin in stoofpeertjes. Lekker om los te eten of om ze te verwerken in een baksel. Je kunt ze in de pan maken, maar wist je dat de slowcooker ook uitermate geschikt is?  Zo maak je stoofperen uit de slowcooker.

Welke peren zijn geschikt?

Gewone handperen kun je niet gebruiken om stoofperen van te maken. Kies de Gieser Wildeman of de Saint Rémy. Die eerste is wat zoeter en kleurt mooi rood. De tweede is wat frisser en kleurt zachtroze. Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot februari.

Hoe maak je de lekkerste stoofpeertjes?

In veel families zwerft er een familierecept voor stoofpeertjes rond. De één stooft ze het liefst in wijn of port, de ander maakt ze zonder alcohol. Je kunt diverse soorten smaakmakers toevoegen. Experimenteer vooral met wat jij zelf het lekkerste vindt!

Hét recept voor stoofperen

Zo maak je stoofperen uit de slowcooker

Heb je gekozen in welk vocht je de peren wil koken en heb je je specerijen uitgezocht? Dan kun je alles klaar gaan zetten om in de slowcooker te doen. Schil eerst je peren. Snijd eventueel door de helft of in vieren. Zet of leg ze in de slowcooker. Voeg je gekozen vocht toe en de specerijen. Zet hem op de stand low en zet de timer op zo’n 5 uur.

Als de peertjes niet helemaal onder staan of wanneer je ze hebt neergelegd, keer ze dan halverwege even om. Dan worden ze aan alle kanten mooi gekleurd. Prik na de 5 uur in de stoofpeertjes, om te kijken of ze goed gaar zijn. Mocht dat niet zo zijn, laat de cooker dan nog 30 minuten extra aanstaan.

Wanneer je de tijd hebt, kun je de stoofpeertjes in het vocht laten afkoelen. Zo trekken nog meer smaken in de peren. Je kunt er ook voor kiezen om ze eruit te halen en het kookvocht over te gieten in een pan. Dan kun je het wat indikken om er een saus van te maken. Gebruik hier bijvoorbeeld een beetje maïzena voor.

Stoofpeertjes bewaren

Waarschijnlijk maak je een lekkere pan vol met stoofpeertjes. Die gaan misschien niet allemaal meteen op. Stop de overgebleven peertjes in een afgesloten bakje en bewaar ze in de koelkast. Dan blijven ze ongeveer een week goed. Proef en ruik na die tijd of ze nog goed zijn. Stoofpeertjes kun je ook invriezen, dan blijven ze tot 3 maanden houdbaar. Haal ze dan op tijd uit de vriezer, zodat ze rustig kunnen ontdooien.

Bakken met de gestoofde peren

Naast bewaren of invriezen, kun je jouw stoofpeertjes natuurlijk ook gebruiken in een baksel!

Bakken met stoofperen

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.