E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je heerlijke koekjes zonder naar de supermarkt te gaan

Onverwacht bezoek, zin om de keuken in te duiken, of gewoon trek in lekkere koekjes? Dat kan zelfs zonder een supermarktbezoek! Super duurzaam en gemakkelijk.

Bakken uit de voorraadkast

We gaan ervan uit dat je de basis zoals eieren en melk in huis hebt, en dat er ergens achter in je voorraadkast nog bloem en suiker ligt van een vorige baksessie. Daarnaast geven we je handige vervangingen, zodat jij originele koekjes kunt bakken voor elke gelegenheid! Let natuurlijk wel even goed op de houdbaarheidsdata van je producten.

Chocolate chip koekjes1. Chocolate chip cookies

Geen chocolate chips in huis? Geen probleem! Gebruik stukjes chocoladereep of hagelslag. Liever een keer een andere twist? Rozijnen, dadels, gedroogde cranberry’s of een notenpasta maken jouw koekjes extra bijzonder.

Hazelnoten op? Vervang ze door walnoten, amandelen of iets totaal anders zoals cornflakes voor een extra bite.

RECEPT

Amandel koekjes van Robèrt2. Flinterdunne amandelkoekjes

Een elegant koekje voor bij de koffie. Maar wat als je geen amandelschaafsel hebt? Kokosrasp is een heerlijke vervanger en zorgt voor de juiste structuur én extra smaak.

Recept

Gelukskoekjes3. Gelukskoekjes

Een simpel maar doeltreffend koekje voor dat extra beetje geluk in je week. Voor de diameter van het koekje kan je een cirkel uitknippen uit bakpapier of gebruik een kartonnen verpakking. Recyclen én bakken in één!

Recept

4. Spritsen van Robert

Dit koekje, dat al sinds de 17e eeuw gebakken wordt, is een echte klassieker. Geen Zeeuws bloem in huis? Meng 90% gewone bloem met 10% maïzena (bijv. 90 gr. bloem + 10 gr. maïzena per 100 g Zeeuws bloem) voor hetzelfde brosse effect.

Geen spuitzak? Gebruik een stevige plastic zak, zoals een ziplock, en knip een gekartelde opening voor de kenmerkende strepen in de koekjes.

Recept

kaaskoekjes5. Hartige koekjes

Het perfecte hartige koekje voor wanneer er onverwacht borrelaars op de stoep staan! Geen slagroom in huis? Vervang 50 ml slagroom door 50 ml melk + 1 eetlepel gesmolten boter. Zo bereik je dezelfde rijke en romige smaak van het kaaskoekje!

Ook zonder klassieke geraspte kaas kun je nog steeds een heerlijke kaassmaak krijgen. Gebruik Parmezaanse kaas, feta, geitenkaas of zelfs cottage cheese als alternatief.

Recept

Makkelijk duurzaam bakken

Zo zie je maar: met een beetje creativiteit zet je in een mum van tijd heerlijke koekjes op tafel, zonder daarvoor naar de supermarkt te gaan. Het duurzame bakken doorzetten? Bekijk tips van thuisbakkers uit het hele land!

Duurzame baktips van thuisbakkers

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.