It’s beginning to look a lot like christmas! Hang deze koekjes in de boom en je huis ruikt niet alleen verrukkelijk, het ziet er ook nog een super kerstig uit. Bovendien is het knutselen van deze eetbare kerstballen een hele leuke bezigheid om te doen met de kinderen die onverwachts al een weekje eerder thuis zijn. Zo kom je die kerstperiode wel door.
Gember koekjes
Deze koekjes zijn krokant en flink kruidig qua smaak. Dat komt niet alleen door de kaneel en gember, maar ook door de black treacle. Deze donkere stroop is een veelgebruikt ingrediënt in de Amerikaanse keuken, bijvoorbeeld in christmas pudding en gingerbread cookies. In Nederland kun je het kopen bij horeca-speciaalzaken of de groothandel. Mocht je het niet in huis hebben, dan kun je ook gewone schenkstroop gebruiken. Liever minder kruidige koekjes, omdat er kleine bakkermakkers mee-eten? Voeg dan wat minder (of geen) gember toe.
De koekjes behouden goed hun vorm tijdens afbakken, wat ze erg geschikt maakt voor een vrolijke 3D-versie! Ze zijn erg krokant, maar houd er rekening mee dat ze wel wat zachter kunnen worden als je ze in de boom hangt. Wil je ze krokant houden? Bewaar ze dan in een koekblik zoals ons Heel Holland Bakje.
Royal icing
Voor de decoratie gebruiken we royal icing. Dit goedje is makkelijk te maken en droogt lekker stevig op. Daardoor blijven je kerstballen mooi als je ze in elkaar schuift. Overigens kun je ook decoratiestiften gebruiken voor het versieren. En je kunt de icing natuurlijk zelf een leuk kleurtje geven met gelkleurstof als je wilt.
Zo maak je het
Ingrediënten
Koekjesdeeg:
330 gram bloem + extra om uit te rollen
135 gram black treacle of gewone schenkstroop
125 gram roomboter
75 gram bruine basterdsuiker
2 theelepels kaneel
3 theelepels gemberpoeder
2 theelepels bakpoeder
snuf zout
Royal icing:
400 gram poedersuiker
10 gram eiwitpoeder
60 milliliter water + extra
Benodigdheden
Oven, bakpapier, bakplaat, mixer, spatel, uitsteekvormpjes van ø 6 – 7 centimeter, liniaal, deegroller, klein rond spuitmondje, spuitzakje, lint/touwtje.
Recept
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Klop de boter met de suiker luchtig en romig.
- Voeg de stroop en een snufje zout toe en klop tot een geheel.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, kaneel en gember en voeg toe.
- Kneed door tot je een bal kunt vormen van het deeg. Kneed niet langer dan nodig.
- Verpak het deeg in folie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast.
- Kneed het deeg na het koelen nog even door.
- Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 4 mm dikte.
- Steek koekjes uit met uitsteekvormpjes van ø 6 – 7 cm.
- Maak in elk koekje een gleufje van 2,5 x 0,7 cm. Het is erg belangrijk dat je dit precies doet, anders passen je koekjes niet in elkaar.
- Maak met een klein spuitmondje een gaatje in de helft van de koekjes, naast het gleufje.
- Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin. Houd ze goed in de
- gaten, want ze kunnen snel verbranden.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Meng voor de icing de poedersuiker met het eiwitpoeder.
- Voeg het water toe en mix tot een geheel. Als het te dik is, kun je nog een theelepel water toevoegen.
- Doe in een spuitzakje en decoreer de koekjes – als ze volledig zijn afgekoeld – met de icing.
- Laat de icing goed uitharden, dit kan even duren.
- Schuif de koekjes die bij elkaar horen in elkaar.
- Haal een touwtje/lint door de gaatjes en hang je koekjes in de boom.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.