E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een knus koekhuisje

Met dit recept maak je een stevig koekhuisje dat je mooi kunt versieren.

Koekhuisje

Zo maak je een knus koekhuisje

Een typische kerstlekkernij is natuurlijk het peperkoekhuisje. Hoewel dit bouwwerk vaak ter versiering wordt gebruikt, in plaats van om op te eten, kan het niet ontbreken in het repertoire van een echte kerstbakker! Met dit recept bouw je een stevig huisje dat je mooi kunt versieren.

Bekijk deze leuke peperkoekhuisjes van een cottage, klassiek koekhuisje, en een koekhuis met sterren ter inspiratie!

Kersttraditie

Het peperkoekhuisje hoort echt bij Kerst, maar waarom eigenlijk? Daarvoor moeten we een kijkje nemen in de legende Collectanea et Flores. Deze legende speelt zich af rond de geboorte van Jezus Christus.

Volgens het verhaal zou er – naast de Drie Wijzen – nog een Wijze op weg zijn geweest naar Bethlehem. Deze Wijze had gember bij zich als cadeau voor het kindje. Maar het noodlot sloeg toe en de Wijze werd ziek. Hij strandde in Syrië waar hij werd verzorgd door een rabbijn, wie hij vertelde over de geboorte van Christus in Bethlehem (Hebreeuws: ‘huis van brood’).

Toen de Wijze was genezen, gaf hij de rabbijn zijn gember als bedankje. De rabbijn nam het mee naar zijn leerlingen en liet ze er een huis van brood van bakken. Elk jaar rond diezelfde tijd bakte de rabbijn gemberbrood met zijn leerlingen. En zo is de kersttraditie van het peperkoekhuisje ontstaan.

Prachtig peperkoekhuisje

Dit koekhuisje wordt gemaakt van ‘construction dough’, zoals ze dat in de Verenigde Staten noemen. Een deeg waar je op kunt bouwen! De koek wordt na het bakken heel hard, waardoor hij geschikt is voor het bouwen van koekhuisjes, een koektrommeltje of een ander koek bouwwerk. Bovendien blijft hij stevig, waardoor je huisje met gemak tot het kerstfeest overeind blijft staan. Deze koeken zijn niet per se bedoeld om te eten, al kan dat natuurlijk best lekker zijn. ​​​

Dit heb je nodig

  • 250 gram margarine
  • 250 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 250 milliliter stroop
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 780 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 120 milliliter koffie

Zo maak je het

  • Meng de margarine met de suiker, stroop en specerijen met een deeghaak op de laagste stand tot een romig mengsel.
  • Voeg de bloem, zout en water of koffie toe en mix tot een egaal en samenhangend deeg.
  • Maak van het deeg een platte plak van 1-2 centimeter dik en verpak het in folie.
  • Koel het deeg minstens 8 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg (met behulp van 2 uitrollatjes) uit tot 0,5 centimeter dik tussen 2 stukken bakpapier.
  • Steek verschillende vormen uit het deeg voor jouw bouwwerk. Denk hierbij ook aan een peperkoekpoppetje die in het huis woont.
  • Bak de koeken ongeveer 20 tot 30 minuten op 160 graden tot het deeg stevig aanvoelt wanneer je zachtjes je vinger in het midden van het grootste onderdeel duwt.
  • Laat de koeken eerst 10 minuten op de bakplaat liggen, voordat je ze verplaatst naar een rooster om ze helemaal te laten afkoelen.
  • Controleer de onderdelen nadat ze zijn afgekoeld en hard zijn en snijd ze, indien nodig, opnieuw op maat met een kartelmes.

Karamel

De karamel maak je door 300 gram suiker en 100 milliliter water aan de kook te brengen tot de suiker is opgelost. Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt. Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 graden.

Vervolgens kun je de onderdelen van je koekhuisje voorzichtig met de zijkant in de karamel dopen tegen elkaar aan ‘lijmen’. Doe voorzichtig, want de karamel is ontzettend heet. En heb geduld tot de karamel hard is geworden, zodat je huisje goed blijft staan.

Royal icing

Als je huisje staat, is het tijd om hem te versieren. Daarvoor kun je royal icing gebruiken, een soort glazuurt dat hard wordt als hij opdroogt. Je kunt het alle kleuren van de regenboog geven. Hiervoor gebruiken we het liefst gel kleurstof. Maar mooi wit staat ook heel chique, vooral voor Kerst. Tip: als je een kleine bakkermakker in huis hebt, is het heel erg leuk om dit samen te doen!

Dit heb je nodig

  • 400 gram poedersuiker
  • 10 gram eiwitpoeder
  • 60 milliliter water + extra
  • Gel kleurstof in de kleuren die je nodig hebt

Zo maak je het

  • Maak een mengsel van poedersuiker en eiwitpoeder.
  • Voeg hier 60 milliliter water aan toe en meng goed tot het een egaal papje is.
  • Voeg er kleurstof aan toe tot je de gewenste kleur hebt.
  • Schep een lepeltje icing uit het bakje en giet het weer terug. Als het oppervlak na 20 seconden weer glad is, is je icing goed.
  • Voeg anders steeds beetje bij beetje wat water toe en blijf testen tot hij goed is.
  • Doe je icing in een spuitzakje.

Daarna is het tijd om je koekhuisje mooi te versieren. Laat je creativiteit de vrije loop! Maak mooie kerststerren, omlijst de raampjes, teken een deurtje, versier hem met vrolijke krullen of trek ook wat sprinkels of smarties uit de kast voor een extra feestelijk huisje.
Veel versierplezier!

Bakkers klaar?

Delen maar! Wij zijn erg benieuwd naar jouw creatie. Deel jouw peperkoekenhuisje via #HHB, dat vinden we leuk!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.