E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een kerstboom van bladerdeeg!

De kerstdagen zijn al druk genoeg. Een makkelijk dessert kan dan precies zijn wat je nodig hebt. En wij hebben het perfecte recept!

Kerstboom van bladerdeeg

De kerstdagen zijn in zicht en dat betekent: een huis vol gezelligheid, de geur van dennennaalden en… drukte in de keuken! Terwijl je je best doet om het perfecte kerstmenu samen te stellen, vliegt de tijd voorbij. De oven draait overuren, de pannen staan te pruttelen en je probeert alles nét op tijd op tafel te krijgen. Maar geen stress, wij hebben een lekker én simpel recept dat indrukt maakt: een kerstboom van bladerdeeg.

Dit veelzijdige recept kun je als nagerecht maken, gevuld met chocolade of jam. Maar met een kleine twist is het ook perfect als voorgerecht of bijgerecht. Vul het met pesto, kaas of tapenade en voilà: een hartige kerstboom die niet alleen lekker is, maar ook in een mum van tijd op tafel staat.

Zoete kerstboom van bladerdeeg

Dit heb je nodig:

  • 1 rol vers bladerdeeg of maak het zelf
  • Chocoladepasta
  • Poedersuiker
  • 1 ei

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd een strook, van ongeveer 2 centimeter breed, van het bladerdeeg af. Dit wordt de boomstam.
  • Snijd een driehoek uit het bladerdeeg. Zet je mes linksonder, snijd schuin naar boven en trek een lijn naar de rechter onderkant.
  • Plak de overgebleven stukken bladerdeeg aan elkaar, zodat dit ook een driehoek wordt.
  • Plak de boomstam aan de onderkant van de driehoek.
  • Smeer een laagje chocoladepasta op het bladerdeeg.
  • Leg hier de andere driehoek bovenop.
  • Snijd stroken van ongeveer 2 centimeter breed, tot iets voor het midden. Zorg ervoor dat ze niet helemaal doorsnijdt.
  • Draai de stroken een aantal keer.
  • Doe het ei in een kom en klop deze los.
  • Bak de kerstboom in 20 tot 25 minuten goudbruin.
  • Laat de kerstboom afkoelen en bestuif met een beetje poedersuiker

Hartige kerstboom van bladerdeeg Kerstboom van bladerdeeg met pesto

Dit heb je nodig: 

  • 1 rol vers bladerdeeg of maak het zelf
  • Pesto
  • Parmezaanse kaas
  • 1 ei

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd een strook, van ongeveer 2 centimeter breed, van het bladerdeeg af. Dit wordt de boomstam.
  • Snijd een driehoek uit het bladerdeeg. Zet je mes linksonder, snijd schuin naar boven en trek een lijn naar de rechter onderkant.
  • Plak de overgebleven stukken bladerdeeg aan elkaar, zodat dit ook een driehoek wordt.
  • Plak de boomstam aan de onderkant van de driehoek.
  • Smeer een laagje pesto op het bladerdeeg.
  • Verdeel een laagje kaas over de pesto.
  • Leg hier de andere driehoek bovenop.
  • Snijd stroken van ongeveer 2 centimeter breed, tot iets voor het midden. Zorg ervoor dat ze niet helemaal doorsnijdt.
  • Draai de stroken een aantal keer.
  • Doe het ei in een kom en klop deze los.
  • Verdeel de sesamzaadjes over de kerstboom.
  • Bak de kerstboom in 20 tot 25 minuten goudbruin.
  • Tip: decoreer de kerstboom met cherrytomaten of extra kaas. Leg deze ingrediënten vóór het bakken op de kerstboom en bak de kerstboom af in de oven.

Nog niet uitgebakken? kerstboompjes

Verwacht je niet zo veel gasten tijdens de feestdagen? Maak dan deze schattige, kleine kerstboompjes van croissantdeeg. Perfect voor een knusse kerstbrunch of als feestelijk dessert!

Aan de slag!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.