Appel met een vleugje kaneel en een kruimelig deegje; de appel crumble is één van de lekkerste en makkelijkste desserts die wij kennen. En hoeveel gasten je ook krijgt; je past de hoeveelheid makkelijk aan. In Den Bosch hebben ze tegenwoordig hun eigen versie: de zogenaamde Crazy Crumble. Een variant op de traditionele appel crumble, afgetopt met custardsaus. En die saus wordt dan ook nog eens afgebrand voor een extra knapperig laagje bovenop.
Het geheim van een goed crumble deegje
Zo’n appel crumble kun je ook heel makkelijk zelf maken. De basis is een kruimeldeeg, die je maakt van 1 deel suiker, 1 deel koude boter en 2 delen bloem. Bijvoorbeeld: 100 gram suiker, 100 gram boter en 200 gram bloem. Voeg voor de smaak een snuf zout en wat vanille-extract toe. Voeg er ook andere smaakmakers aan toe, zoals kaneel of kardemom. En hoe zorg je er nou voor dat je deeg echt lekker kruimelt? Het geheim voor een goed krokant deegje: gebruik ijskoude boter! Snijd de boter in kleine blokjes en meng het -met koude handen – met de andere ingrediënten.
ALLES OVER HET MAKEN VAN KRUIMELDEEG
Zo maak je een gezonde crumble
Wil je zelf aan de bak met een crumble, maar de witte bloem, suiker en boter vervangen voor gezondere alternatieven? Dat kan! Met deze tips maak je een gezonder kruimeldeeg.
- Gebruik in plaats van witte bloem een alternatief zoals volkorenbloem, havermeel of amandelmeel. Ook boekweitmeel en kokosmeel kunnen goede alternatieven zijn. Omdat je deeg wel een andere structuur kan krijgen wanneer je een alternatief gebruikt, is het een kwestie van uitproberen. Begin met een half deel bloem en een half deel van je gekozen alternatief.
- Voeg wat extra voedingsstoffen toe, zoals zaden (lijnzaad of chiazaad) of wat gemalen noten (walnoten of pecannoten).
- Vervang de suiker door kokosbloesemsuiker of (een deel voor) een andere zoetmaker zoals honing of gepureerde dadels.
- Minder boter toevoegen? Vervang dan de helft voor appelmoes.
Hier lees je meer over welke gezonde alternatieven voor boter en suiker je in je baksels kunt gebruiken.
Gezonder bakken met boter & suiker
Custard of een crème anglaise is heerlijk om te serveren bij je appel crumble. De warme smaak van vanille is een fijne toevoeging aan je warme gebakje. Een gezonder alternatief kun je maken met Griekse yoghurt!
Griekse yoghurt-vanillesaus
Dit heb je nodig
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1-2 eetlepels honing
- 1 theelepel vanille-extract
Zo maak je het
- Meng de yoghurt, honing en vanille-extract door elkaar.
- Voeg een klein scheutje melk toe als je de saus wat wil verdunnen.
Let’s get ready to (c)rumble!
Meer crumble variatie? In dit recept vind je een heerlijke appel crumble met gember, lekker over de yoghurt of bij een bolletje ijs:
Recept: applecrumble met gember
Dit dessert maak je met nectarines, die je ook kunt vervangen voor ander fruit zoals peer, pruimen of perzik.
Recept: crumble met verse nectarines
Crumble en brownies gaan ook heel goed samen! In dit recept op krijgt het geheel een Indonesisch tintje.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.