E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een frisse lemon pound cake

Citroenen, citroenen en nog meer citroenen. De lemon pound cake zit vol met deze citrusvrucht. Benieuwd naar het recept? Je vindt 'm hier!

Lemon pound cake

Citroenliefhebbers opgelet! De lemon pound cake heeft een bijzondere structuur en smaakt lekker fris door de citroen. Zowel in de cake als in het glazuur proef je de zoetzure smaak van deze citrusvrucht. Benieuwd naar het recept voor een verkwikkende lemon pound cake? Lees dan snel verder!

Tips voor het maken van de perfecte cake

Precisie, liefde en geduld. Het is de basis voor een lekkere, luchtige cake. Als je het ons vraagt, verveelt cake echt nooit, want de variaties zijn eindeloos. Maar hoe zorg je voor een perfect exemplaar?

Bekijk 9 handige tips

Wat is een lemon pound cake?

Deze romige cake komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië, maar is ook razend populair in andere landen. En dat is niet voor niks. De pound cake heeft zijn naam te danken aan de traditionele ingrediëntenverhouding in ponden; 1 pond roomboter,1 pond kristalsuiker 1 pond eieren en 1 pond bloem. Om een beetje te variëren met de smaak van een traditionele pound cake, wordt er vaak citroenrasp en citroensap toegevoegd aan het beslag. In deze cake zijn de verhoudingen wat aangepast, maar de naam blijft hetzelfde. En de smaak nóg beter!

Dit heb je nodig

  • Standaard cakevorm
  • Mixer
  • Bakpapier

Voor de cake

  • 300 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 250 gram suiker
  • 100 milliliter melk
  • 220 gram roomboter (ongezouten)
  • 4 eieren
  • 2 citroenen

Voor het glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 citroen

Zo maak je de lemon pound cake

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Vet de cakevorm in.
  • Bekleed je ingevette bakvorm met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bloem met het zout, de suiker en de bakpoeder en zet apart.
  • Klop in een andere kom de boter los.
  • Voeg hier de rasp van 1 citroen en 3 eetlepels citroensap aan toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe.
  • Voeg tot slot beetje bij beetje je bloemmengsel toe, afgewisseld met scheutjes melk.
  • Vul je bakvorm met het beslag.
  • Zet de cake zo’n 60-70 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker: je lemon pund cake is gaar als je satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen en maak ondertussen je glazuur.
  • Meng de poedersuiker met het sap van 1 citroen. Voeg eventueel nog een eetlepel melk toe voor een iets romiger resultaat.
  • Bedruip de cake met de glazuur.
  • Versier tot slot met wat citroenrasp!

Meer met citroenen

Heb je citroenen over? Probeer dan ook eens deze glutenvrije citroen-amandelkoekjes. Of wat dacht je van een tiramisu met lemon curd en citroensiroop?

Glutenvrije citroen-amandelkoekjes

Citroen tiramisu 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.