E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je een banketstaaf (of boterletter)

Knapperig bladerdeeg en een rijke vulling van amandelspijs. De banketstaaf is een lekkernij die helemaal hoort bij de tijd rond Sinterklaas. Zelf maken is makkelijker dan je denkt!

boterletter-sint

De banketstaaf of boterletter is een een echte delicatesse die we vooral in de maanden rondom Sinterklaas eten. Grote kans dat je hem meestal koopt in de supermarkt of bij de bakker, maar wist je dat zelf bakken heel eenvoudig is? En nog lekkerder ook! Met dit recept maak je het zo makkelijk (of moeilijk) als je zelf wilt.

Wat is een banketstaaf?

Je kent de banketstaaf ook wel als boterletter of banketletter. Deze lekkernij maken we van bladerdeeg en amandelspijs. De staaf is recht en de letter is (logischerwijs) gevormd tot letter. Vaak is dit de S van Sinterklaas. Banketletters waren er naar verluidt al voor de chocoladeletters, in het boek Max Havelaar uit 1859 kun je er al over lezen. Banketstaven zijn een echte Hollandse traditie, we eten ze vooral rondom de feestdagen.

amandelspijsWat zit er in een banketletter?

Een banketletter bestaat uit een dikke rol amandelspijs, omhuld met een jasje van bladerdeeg. Als je hem zelf maakt of bij de bakker koopt, is hij (waarschijnlijk) gevuld met echte amandelspijs. In de supermarkt vind je goedkopere varianten, deze zijn gevuld met banketspijs. In banketspijs zitten geen gemalen amandelen. In plaats daarvan worden gemalen soja- of witte bonen gebruikt, waar amandelaroma aan is toegevoegd. Meer daarover vertelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan MAXVandaag. Ga je voor de originele, luxe delicatesse met echt amandelspijs? Ga dan zelf aan de bak of controleer de ingrediënten op de verpakking.

Hoe warm ik een banketstaaf op?

Eerlijk is eerlijk, een banketstaaf is een beetje lauwwarm het allerlekkerst. Vers uit de oven, maar ook een dag of 2 later. Je kunt een afgebakken banketstaaf gelukkig eenvoudig opwarmen. Verwarm de oven daarvoor op 160 graden en leg hem daar een minuut of 10 in. Energiezuinig opwarmen kan ook. Verpak de staaf in aluminiumfolie en leg hem 20 minuten op de warme verwarming.

Hoe bewaar je een boterletter?

Bewaar je boterletter of banketstaaf in de koelkast. Verpak hem luchtdicht in een trommel of folie en hij blijft zeker 4 tot 5 dagen goed. Invriezen kan ook. Verpak de letter luchtdicht, hij blijft in de vriezer zo’n 3 maanden goed.

Variatie inspiratie

Het origineel is natuurlijk hartstikke heerlijk, maar het is ook leuk om een keer een smaaktwist op tafel te zetten. Als je de spijs zelf maakt, kun je de banketstaaf bijvoorbeeld eens vullen met pistache spijs met sinaasappelrasp. Het is ook lekker om wat kaneel door de amandelspijs te mengen. Een extra luxe uitstraling geef je jouw staaf door er wat amandelschaafsel over te verdelen, voordat je hem in de oven schuift. Bestrooi hem dan met wat poedersuiker voor het serveren. En wat dacht je van een hartige variant? Vul hem met een mengsel van gehakt en je hebt een soort saucijzenbroodje xxl.

banketletterBanketstaaf recept

Het leuke aan dit recept is dat je het zo makkelijk of moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Koop de amandelspijs en bladerdeeg kant-en-klaar in de supermarkt en je tovert in een oogwenk een verse letter of staaf uit de oven. Of neem (een aantal dagen) de tijd en maak alles helemaal zelf. Hieronder zie je de benodigdheden voor het recept. Wil je alle ingrediënten zelf maken, klik dan even verder. Van dit recept maak je 2 banketstaven. Knutsel je liever de letter van je eigen naam? Plak de staven dan op de gewenste manier aan elkaar. Als je wilt kun je het recept vermeerderen.

Dit heb je nodig 

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kneed de amandelspijs los en voeg een half eitje toe om het smeuïger te maken.
  • Maak 2 mooie rollen van de amandelspijs. Tip: maak je handen nat, zodat de spijs niet aan je handen blijft plakken.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap en snijd deze in de lengte doormidden. Zorg dat je deeg overal even dik is, zodat het straks gelijkmatig gaart.
  • Leg op elk stukje deeg een staaf amandelspijs. Zorg dat de spijs korter is dan het deeg.
  • Vouw aan de korte kant beide uiteindes van het deeg over de amandelspijs. Vouw daarna de lange zijdes om de beurt over de spijs. Gebruik een beetje water om het deeg overal goed vast te plakken.
  • Zorg dat je deeg overal goed afsluit om te voorkomen dat de amandelspijs uit je banketstaaf lekt.
  • Leg de staven (of jouw letter) met de vouwnaad naar beneden op de bakplaat en strijk af met de overgebleven ei.
  • Als je deeg erg warm is geworden, kun je het geheel nog even laten rusten in de koelkast.
  • Dan is het tijd om jouw creatie in de oven te schuiven! Bak je banketstaaf in zo’n 20 – 25 minuten goudbruin en gaar.

Meer bakken met amandelspijs? Zo maak je zelf gevulde speculaas.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.