Een Dutch baby pancake is een spectaculaire en lekkere variatie op de klassieke pannenkoek. Het is niet moeilijk om te maken, maar het ziet er indrukwekkend uit. Experimenteer met toppings van jouw smaak en serveer deze dikke pannenkoek als ontbijt of bij de brunch.
Wat is een Dutch baby pancake?
De Dutch baby pancake komt uit Amerika en is een kruising tussen een pannenkoek en een soufflé. In tegenstelling tot traditionele pannenkoeken, wordt de Dutch baby in de oven gebakken. Tijdens het bakken komt de pannenkoek helemaal omhoog en daarna zakt het weer in. Het eindresultaat heeft hoge, goudbruine randen en een heerlijk zacht, custard-achtig midden. Deze pannenkoek maak je van een eenvoudig beslag dat lijkt op dat van Yorkshire pudding of een clafoutis, bestaande uit eieren, bloem, melk en een snufje zout. Overigens heeft deze Dutch baby niks met Nederland te maken. Deze pannenkoek wordt ook wel German pancake genoemd en Dutch lijkt natuurlijk op Deutsch…
Tips
Hoewel het niet moeilijk is om een Dutch baby te bakken, helpen deze tips je bij het lekkerste resultaat.
- Voorverwarmen: Je bakt deze pannenkoek in een oven op hele hoge temperatuur, meestal rond de 220 graden. Dit is belangrijk voor het rijzen van de pannenkoek. Verwarm de oven dus goed voor.
- De juiste pan: Je maakt dit recept het beste in een gietijzeren pan die niet groter is dan 20 centimeter doorsnede. Die verdeelt de warmte goed en is klein genoeg om het beslag te laten rijzen. Verwarm de pan mee in de oven voordat je het beslag er in giet.
- Blender: Voor een mooi egaal beslag zonder klontjes, kun je het even mixen in de blender. Dit is geen vereiste, maar levert wel een mooi resultaat op.
- Beslag laten rusten: Laat het beslag voor het bakken even rusten. Dit zorgt ervoor dat de bloem alle vocht kan opnemen en dat resulteert in een lichtere en luchtigere pannenkoek.
- Houd die deur dicht: Het is heel verleidelijk om de oven even open te doen tijdens het bakken, maar doe dit niet! Door die temperatuurverandering zakt de pannenkoek te vroeg in en dat heeft veel invloed op het eindresultaat. Laat hem dus dicht zodat de pannenkoek lekker hoog kan rijzen en pas inzakt ná het bakken.
- Top hem af: De Duch baby is perfect voor een veelzijdigheid aan toppings. Ga je voor zoet met fruit en poedersuiker, of karamel en banaan? Of maak je hem hartig met kaas en spek? Het kan en past allemaal!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.