E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je Dutch baby pancake: recept en handige tips

Het is de ultieme luchtige, dikke pannenkoek; de Dutch baby. Deze lekkernij uit Amerika bak je in de oven en hij is niet moeilijk om te maken.

dutch-baby-pancake-1920x1080

Een Dutch baby pancake is een spectaculaire en lekkere variatie op de klassieke pannenkoek. Het is niet moeilijk om te maken, maar het ziet er indrukwekkend uit. Experimenteer met toppings van jouw smaak en serveer deze dikke pannenkoek als ontbijt of bij de brunch.

Wat is een Dutch baby pancake?

De Dutch baby pancake komt uit Amerika en is een kruising tussen een pannenkoek en een soufflé. In tegenstelling tot traditionele pannenkoeken, wordt de Dutch baby in de oven gebakken. Tijdens het bakken komt de pannenkoek helemaal omhoog en daarna zakt het weer in. Het eindresultaat heeft hoge, goudbruine randen en een heerlijk zacht, custard-achtig midden. Deze pannenkoek maak je van een eenvoudig beslag dat lijkt op dat van Yorkshire pudding of een clafoutis, bestaande uit eieren, bloem, melk en een snufje zout. Overigens heeft deze Dutch baby niks met Nederland te maken. Deze pannenkoek wordt ook wel German pancake genoemd en Dutch lijkt natuurlijk op Deutsch…

Tips

Hoewel het niet moeilijk is om een Dutch baby te bakken, helpen deze tips je bij het lekkerste resultaat.

  • Voorverwarmen: Je bakt deze pannenkoek in een oven op hele hoge temperatuur, meestal rond de 220 graden. Dit is belangrijk voor het rijzen van de pannenkoek. Verwarm de oven dus goed voor.
  • De juiste pan: Je maakt dit recept het beste in een gietijzeren pan die niet groter is dan 20 centimeter doorsnede. Die verdeelt de warmte goed en is klein genoeg om het beslag te laten rijzen. Verwarm de pan mee in de oven voordat je het beslag er in giet.
  • Blender: Voor een mooi egaal beslag zonder klontjes, kun je het even mixen in de blender. Dit is geen vereiste, maar levert wel een mooi resultaat op.
  • Beslag laten rusten: Laat het beslag voor het bakken even rusten. Dit zorgt ervoor dat de bloem alle vocht kan opnemen en dat resulteert in een lichtere en luchtigere pannenkoek.
  • Houd die deur dicht: Het is heel verleidelijk om de oven even open te doen tijdens het bakken, maar doe dit niet! Door die temperatuurverandering zakt de pannenkoek te vroeg in en dat heeft veel invloed op het eindresultaat. Laat hem dus dicht zodat de pannenkoek lekker hoog kan rijzen en pas inzakt ná het bakken.
  • Top hem af: De Duch baby is perfect voor een veelzijdigheid aan toppings. Ga je voor zoet met fruit en poedersuiker, of karamel en banaan? Of maak je hem hartig met kaas en spek? Het kan en past allemaal!

Recept voor Dutch baby pancake

Met dit recept maak je 1 Dutch baby pancake van ongeveer 20 centimeter doorsnede. Voor een zoete variant voeg je wat suiker toe, maar dat hoeft niet.
Dit heb je nodig

  • Gietijzeren pan (diameter 20 cm)
  • 2 grote eieren
  • 75 gram bloem
  • 100 milliliter volle melk
  • Een snufje zout
  • 20 gram ongezouten boter
  • Optioneel: een beetje suiker of vanille-extract voor een zoetere variant
  • Toppings naar keuze

Zo maak je een Dutch baby pancake

  • Verwarm de oven (inclusief pan) voor op 220 graden.
  • Klop (of blend) de eieren, bloem, melk en een snufje zout samen tot een glad beslag. Voeg bij een zoete variant suiker en vanille extract toe.
  • Laat het beslag 10 minuten rusten.
  • Haal de hete pan voorzichtig uit de oven en voeg de boter toe. Laat de boter smelten en zorg dat de hele pan ermee bedekt is.
  • Giet het beslag in de hete pan en zet het terug in de oven.
  • Bak de pancake 18-25 minuten, tot hij opgepoft en goudbruin is.
  • Serveer de Dutch Baby direct uit de oven met je favoriete toppings.

Maak je liever gewone pannenkoeken in plaats van een Duch baby uit de oven? Bekijk hier lekkere recepten.
4 x gezonde pannenkoeken De lekkerste pannenkoeken taarten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.