Crème brûlée is zo’n dessert waarbij eenvoud en elegantie hand in hand gaan. Dit Franse toetje bestaat uit een rijke, fluweelzachte custard die je maakt van room, eieren, suiker en vanille. Daarop komt een knapperig laagje van gekarameliseerde suiker, die zo lekker krakt als je er met je lepel op tikt. Bij het maken van dit dessert kan er best wat misgaan. De custard kan schiften of juist niet stevig worden. Ook het krijgen van een perfect krokant suikerlaagje is best een uitdaging. Daarom delen we onze beste tips en een eenvoudig recept, zodat je zelf de perfecte crème brûlée thuis kunt maken.
Roomzachte custard
Het is de basis van de crème brûlée; de custard. Voor het lekkerste resultaat gebruik je hiervoor verse room en een echt vanillestokje. Dit zorgt voor de beste smaak en de typische zwarte vanille stipjes die echt bij dit nagerecht horen. Voor het maken van een zachte custard, zijn de volgende tips essentieel.
- Verhitten: Verwarm alle ingrediënten op een laag vuurtje onder regelmatig roeren. Zo voorkom je dat de eieren stollen en je een korrelige structuur krijgt.
- Waterbadje: Bak de crème brûlée af in een waterbadje, dit zorgt voor een gelijkmatige garing. Het water moet even hoog komen als de vulling in de bakjes.
- Bakjes: Gebruik lage schaaltjes, die zorgen ervoor dat je vulling overal goed gaart. Zo voorkom je dat het midden van de brùlée zacht blijft.
- Opstijven: Een belangrijke stap die je niet moet overslaan. Geef je crème brûlée de tijd om rustig op te stijven in de koelkast.
Krokant suikerlaagje
Zonder het knapperige suikerlaagje is je crème brûlée niet compleet. Met deze tips zorg je voor een goed krokant laagje die je met je lepel kapot kunt tikken.
- Suikerkeuze: De suiker die je kiest bepaalt hoe goed het laagje lukt. Je maakt het mooiste knapperige laagje met rietsuiker of fijne kristalsuiker. Rietsuiker moet je iets langer verhitten voordat het smelt, maar het wordt wel mooi bruin. Je kunt ook bruine basterdsuiker gebruiken, dit geeft een volle karamelsmaak, maar wordt niet zo gemakkelijk knapperig.
- Dun laagje: Voor het mooiste krokantje gebruik je maar een dun laagje suiker die je pas gelijkmatig over de brûlée verdeelt en brandt vlak voordat je het toetje serveert.
- Gelijkmatig branden: Houd de gasbrander ongeveer 5 – 6 centimeter boven de suiker. Beweeg de brander langzaam in in een cirkelvorm over de suikerlaag. Zo smelt en karameliseert het gelijkmatig zonder te verbranden.
- Gasbrander: Je kunt de suiker het beste branden met een gasbrander. Mocht je die niet in huis hebben, dan kun je het suikerlaagje ook smelten onder de grill in de oven. Dat geeft alleen een minder mooi resultaat. Ga je een gasbrander aanschaffen? Dan kun je er nog veel meer mee dan alleen je crème brûlée branden.
Crème brûlée bewaren
Zelfgemaakte crème brûlée bewaar je tot 2 dagen in de koelkast. Doe dit zonder het suikerlaagje, want dat wordt weer zacht in de koelkast. Dek de bakjes custard af met folie. Voeg de suikerlaag pas toe vlak voordat je het dessert serveert.
Makkelijk recept voor crème brûlée
Met dit recept maak je 4 crème brûlées in lage bakjes van zo’n 10 centimeter doorsnede. Wil je er liever 6 porties van maken of heb je kleinere bakjes in huis, pas de baktijd dan aan. Hoe kleiner de bakjes, hoe hoger de custard zal worden en hoe langer het dus nodig heeft in de oven. De custard is klaar als de bovenkant is gestold, maar het midden nog een beetje wiebelt.
Dit heb je nodig
- 500 milliliter slagroom
- 1 vanillestokje
- 80 gram suiker
- 5 eidooiers
- Extra suiker voor de topping
- Optioneel: blauwe besjes
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150°C en plaats de bakjes in een diepe bakplaat.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Verhit de slagroom met het vanillemerg en -stokje op een laag vuur tot het bijna kookt.
- Klop in een andere kom de eidooiers en suiker tot een licht en schuimig mengsel.
- Verwijder het vanillestokje uit de room.
- Voeg de warme room langzaam toe aan het eidooiermengsel, terwijl je constant blijft roeren.
- Zeef het mengsel voor een gladde textuur en verdeel het over de bakjes. Vul ze tot maximaal 3/4e.
- Vul de bakplaat met heet water voor het waterbadje.
- Bak ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de custard net stevig is, maar nog steeds een beetje wiebelig in het midden.
- Laat de crème brûlée afkoelen en zet ze daarna minimaal 2 uur in de koelkast.
- Voor het serveren, bestrooi de custards met een dun laagje fijne suiker en karamelliseer met de gasbrander.
- Serveer met een paar blauwe bessen
Crème brûlée taart
Zo dol op dit toetje dat je er wel een hele taart van op kunt? Probeer dan eens dit recept voor een glutenvrije crème brûlée taart met vanille, hazelnootbiscuit, aardbeien en een spiegelglazuur.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.