Wat een heerlijke traditie, oliebollen bakken op oudjaarsdag! Of je nu een ervaren bakker bent of voor het eerst oliebollen maakt, met deze tips zorg je ervoor dat jouw oliebollen de show stelen tijdens oud en nieuw. Als er tenminste wat overblijft na het bakken…
Tip 1: Het perfecte beslag
De sleutel tot luchtige oliebollen begint bij het beslag. Dat maak je bij voorkeur met lauwwarm water om de gist goed te activeren. Voor extra luchtige oliebollen kun je een deel van het water vervangen door lauw bier.
Het is belangrijk dat het beslag goed rijst, maar niet te lang. Maak het beslag dus niet een dag van tevoren. Als het oliebollenbeslag te lang rijst, storten jouw oliebollen namelijk tijdens het bakken in elkaar. Idealiter rijst het deeg ongeveer 30 minuten op een temperatuur van 30 graden tot het in volume is verdubbeld.
Nou is het over het algemeen geen 30 graden tijdens de jaarwisseling. Je kunt daarom de volgende truc toepassen: verwarm de oven voor op 50 graden en zet de oven daarna uit en laat het oliebollenbeslag in de gesloten oven rijzen.
Tip 2: Bakken in de olie
De temperatuur van de olie is essentieel voor het perfect bakken van oliebollen. De ideale temperatuur is rond de 180 graden. Gebruik een thermometer om dit te controleren of steek een houten pollepel in het vet. Als de olie begint te bubbelen, zit je goed.
Is je olie te koud, dan absorberen je oliebollen het vet en dat geeft geen lekker eindresultaat. Is de olie te warm, dan verbranden de bollen aan de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw is.
In welke olie moet je oliebollen bakken? Gebruik zonnebloemolie of arachideolie. Dit geeft een neutrale smaak en geeft geen wit vetlaagje op de bollen (dat kan frituurvet wel doen).
Tip 3: Vulling
Ben jij team krenten en rozijnen in je bollen? Lekker! Zorg er wel voor dat dit in balans is en voeg maximaal 50% vulling toe. Per kilo beslag voeg je dus maximaal 500 gram vulling toe. Roer goed door voor een gelijkmatige verdeling.
Wel rozijnen en krenten altijd van tevoren, zodat ze geen vocht van je beslag gaan ‘stelen’. Wel ze niet langer dan een kwartier om te voorkomen dat ze kapot knappen en laat ze even drogen, voor je ze aan het beslag toevoegt.
Het is lekker om te variëren met vulling. Voeg bijvoorbeeld eens stukjes appel, sukade of ananas toe zoals Robèrt doet in zijn recept. Of wel de rozijnen in rum of appelsap in plaats van in water.
Tip 4: Oliebollen bakken
Voor mooie ronde bollen gebruik je 2 lepels of een ijslepel om het beslag in de hete olie te scheppen. Tip van de meesterbakkers: doop de lepels eerst in olie, zodat het beslag makkelijk loslaat. Maak de oliebollen niet te groot, ze zwellen nog op tijdens het bakken. Als ze genoeg ruimte hebben in de pan, keren ze vanzelf om tijdens het bakken. Gebeurt dat niet? Draai ze dan halverwege om. Oliebollen hebben ongeveer 5 tot 8 minuten nodig om goed te garen. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen.
Heb je geen frituurpan, dan kun je jouw oliebollen in de airfryer of in de pan bakken. We leggen je uit hoe het werkt.
Tip 5: Oliebollen bewaren
Vers afgebakken oliebollen kun je ongeveer 2 dagen bewaren. Laat ze helemaal goed afkoelen en verpak ze daarna luchtdicht. Bewaar ze buiten de koelkast. Invriezen kan ook! In de vriezer blijven ze ongeveer 2 maanden goed.
Van overgebleven oliebollen kun je nog hele lekkere dingen maken, zoals wentelteefjes of crackers. Bekijk hier de recepten.
Tip 6: Oliebollen opwarmen
Oliebollen zijn warm natuurlijk het lekkerst! Opwarmen doe je in de oven of airfryer. In de oven zo’n 5 minuten op 200 graden. In de airfryer zo’n 3 minuten op 170 graden. Je kunt ze ook in de magnetron opwarmen voor 2 minuten, maar dan worden ze niet zo krokant. Meer tips over het warm serveren van oliebollen lees je op MAXVandaag.
Oliebol recepten
Met deze tips ben je klaar om zelf heerlijke oliebollen te bakken voor oud en nieuw. Of je nu gaat voor klassieke oliebollen of experimenteert met verschillende vullingen of een gezond of vegan recept, het is sowieso lekkerder als je er zelf een beetje liefde, zweet en plezier in stopt. Geniet van het bakken en een smakelijke jaarwisseling!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.