E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je broodpudding

Super lekker en de perfecte oplossing voor je oude brood, verrimpelde appeltjes en te rijpe bananen.

Broodpudding

Zo maak je broodpudding

Dat je van oude bananen heel lekker bananenbrood kunt maken, zal inmiddels geen geheim meer voor je zijn. Maar wist je dat je van oud brood een minstens zo lekker baksel kunt maken? Broodpudding! Een echte Hollands lekkernij, gemaakt van broodrestjes geweekt in melk, eieren, suiker en kaneel. Het heeft wat weg van wentelteefjes, maar dan in de vorm van een cake.

 

Recept

BroodpuddingDit heb je nodig:

  • 300 gram oud brood
  • 500 milliliter melk
  • 200 gram suiker
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel vanille puddingpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Optioneel: 50 gram rozijnen + een oud appeltje in stukjes gesneden

Zo maak je dat:

Snijd of scheur het brood in gelijke stukken en doe het in een diepe bak. Verwarm de melk met de suiker tot de suiker is opgelost. Giet de warme melk bij het brood, voeg eventueel de rozijnen toe en laat staan. Mix dan de eieren, vanille puddingpoeder, kaneel en zout erdoor. Voeg tot slot de eventuele appelstukjes toe. Giet het beslag in een bakvorm en bak het brood ongeveer 50 minuten op 180 graden. Check met een prikker op gaarheid, laat anders nog wat langer in de oven staan.

 

Vegan broodpuddingGezonde, vegan variatie

Met deze vegan en suikervrije variant red je niet alleen je oude brood van de ondergang. Je kunt hier ook te rijpe bananen en verrimpelde appeltjes in kwijt. Goed voor je lijf en extra anti-voedselverspilling.

 

Dit heb je nodig

400 gram oud (vegan) brood
100 gram ongezoete appelmoes
1 gepureerde banaan
2 appels
500 milliliter amandelmelk
100 gram rozijnen
40 gram dadels
1 zakje vegan vanillepuddingpoeder
2 theelepels kaneel

 

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Wel de rozijnen en dadels ongeveer 10 minuten in warm water. Giet af en laat even uitlekken.
  • Pureer de banaan met de dadels fijn.
  • Voeg de appelmoes, vanillepuddingpoeder, rozijnen en kaneel toe en meng goed door elkaar.
  • Scheur het brood in stukken en voeg het toe aan je beslag.
  • Meng alles door elkaar, zodat alle stukjes brood bedekt zijn met een laagje moes.
  • Verwarm de melk tot hij lauwwarm is. Giet de melk over je broodmengsel en roer het geheel nogmaals goed door.
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes. Voeg toe aan het beslag.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet je beslag in de vorm.
  • Bak de vegan broodpudding ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.