E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo krijg je bakpapier handig in een vorm

Hoe krijg je het makkelijkst bakpapier in je bakvorm? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Het maakt namelijk ook uit welke vorm je gebruikt. Van een cakevorm tot een springvorm: zo doe je dat.

bakpapier-shutterstock_2403704183-950x550

Wanneer je een cake, taart of brownie gaat bakken, is het handig om bakpapier in je bakvorm te leggen. Zo krijg je je baksel makkelijker uit de vorm en het scheelt met schoonmaken. Maar hoe krijg je dan het papier goed in je (afwijkende) vorm? Daar zijn verschillende manieren voor!

Bakvormen

Siliconen en metalen bakvormen.Zoals je ongetwijfeld weet, zijn er veel verschillende bakvormen. Niet alleen qua vorm, maar ook wat betreft materiaal. Wanneer je een siliconen vorm gebruikt, hoef je geen bakpapier te gebruiken. Dit heeft namelijk van zichzelf al een vettig laagje en dat zorgt ervoor dat je baksel niet aan de vorm blijft plakken. Daarnaast is het flexibel, dus kun je je baksel er makkelijk uitduwen. Dat is niet zo bij metalen bakvormen. Dus dan is het handig om bakpapier te gebruiken.

Wil je weten wanneer je beter een siliconen of een metalen bakvorm kunt kiezen?

Siliconen vs. metaal

De verschillende manieren om bakpapier in de vorm te krijgen

Het bakpapier handig in een vorm krijgen, wisselt per bakblik. Want een cakevorm is natuurlijk anders dan een rond taartblik. En een springvorm of vierkante vorm werkt ook weer anders. Dit zijn de handigste manieren.

Bakpapier in een cakevorm krijgen

Bananencake in een cakevorm.Voor de cakevorm kun je ervoor kiezen om je bakpapier op maat te knippen. Het makkelijkste is om de vorm op z’n kop te zetten. Een cakevorm loopt namelijk breed uit en je wilt over de bodem en zijkanten papier leggen. Rol je bakpapier op en leg deze op de onderkant van het blik. Knip met een schaar aan het uiteinde van het blik het papier af. Leg deze nu over de bodem en brede kant van de cakevorm. Vouw het papier om de randjes met een strakke vouw. Dit is voldoende als je een cake of brood bakt. Vet de 2 kopse kanten dan nog in met wat boter. Je kunt er ook voor kiezen om over de lengte nog een strook bakpapier te leggen. Meet die dan ook aan de onderkant af en leg in de vorm zoals net beschreven.

Je cakeblik ‘inpakken’

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je cakeblik op z’n kop te zetten en hier je bakpapier omheen te vouwen. Alsof je een cadeautje inpakt als het ware. Vouw dus de hoeken om. Doe dit aan beide kanten en pak het geheel eraf. Draai je cakevorm terug om en je kunt het bakpapier er nu zo inleggen.

Proppen en natmaken

Verder kun je je bakpapier tot een prop vormen. Maak dit vervolgens nat onder de kraan en knijp wat uit. Het papier is nu makkelijker te gebruiken, dus vorm het naar je cakevorm. Doordat het nat is, scheurt het papier minder snel. En het natte zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft zitten. Zorg wel dat het papier strak tegen de vorm aan zit en dat er geen extra vouwen in zitten. Je beslag gaat hierin zitten en het kan ervoor zorgen dat je cake misvormt uit de vorm komt.

Top 10 beste cakes

Bakpapier in een vierkante vorm krijgen

Bakpapier in de vierkante vorm krijgen, werkt eigenlijk hetzelfde als bij de cakevorm. Pak een stuk bakpapier en rol dit losjes op. Leg de vierkante vorm op zijn kop en leg hier het opgerolde papier op. Knip af aan het einde van de zijkant. Doe dit nogmaals, zodat je 2 stukken papier krijgt. Leg de ene van links naar rechts in de vorm en de andere van boven naar beneden. Maak scherpe randen, zodat het papier blijft zitten. Zo heb je alle 4 de kanten bedekt met bakpapier. Dit is bijvoorbeeld handig als je een fudge maakt. Die is anders wat lastiger uit de vorm te krijgen.

Zelf fudge maken

Bakpapier inknippen

Je kunt er ook voor kiezen om je bakpapier eerst te verkreukelen en daarna weer glad te strijken. Leg dit op je aanrecht en zet hier de vorm in het midden op. Knip nu met een schaar naar de hoeken toe. Je knipt dus vierkanten uit de uiteindes van het papier. Haal de vorm ervan af en leg het papier ín de vorm. Doordat je de hoeken hebt uitgesneden, past het nu precies.

Een ronde vorm bekledenEen ronde bakvorm

Bakpapier in een ronde vorm krijgen, kan soms een uitdaging zijn. Maar gelukkig is er een simpel trucje voor. Vouw je papier dubbel en maak er daarna een vierkant van. Vouw dit weer in een driehoek. Draai je ronde vorm op z’n kop. Leg de punt van je opgevouwen bakpapier in het midden van de vorm. Knip met een schaar langs de rand van je vorm. Wanneer je dit uitvouwt, heb je een rondje dat even groot is als je bodem. Vet de zijkant van de vorm in met wat boter of olie.

Als je wilt, kun je de zijkant ook nog bekleden met bakpapier. Knip hiervoor 1 lange of 2 kortere stroken papier. Druk dit tegen de ingevette binnenkant aan. Tip: dit helpt ook wanneer je bakvorm te laag is voor je baksel!

Een springvorm bekleden met bakpapierEen springvorm bekleed met bakpapier.

De springvorm is eigenlijk het makkelijkste om te bekleden met bakpapier. Haal de vorm los van de bodem en leg opzij. Leg bakpapier over de bodem en pak de ronde vorm er weer bij. Zet deze erop en druk vast met de hendel. Je bakpapier ligt nu strak op de bodem. Knip eventueel overtollig papier weg met een schaar. Vet de zijkanten in met boter of olie.

Een tulband bekleden met bakpapier?

Een tulband is soms een lastige vorm om mee te werken. Bakpapier kan hier namelijk niet in gebruikt worden. Dit heeft te maken met de speciale vorm. Door papier te gebruiken, haal je de vorm er juist uit. Vet deze dus goed in met boter of olie. Bestrooi met wat bloem, dat helpt om je baksel er makkelijker uit te krijgen. Giet daarna je beslag er pas in.

Tips om een tulband los te krijgen

Basisrecept tulband

Wat te doen met restjes bakpapier?

Blijf je achter met restjes bakpapier, nadat je je vorm bekleed hebt? Gooi ze dan niet weg! Je kunt er namelijk nog meer mee doen.

Multifunctioneel bakpapier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.