Verse vanille tilt je cake of taart naar een hoger niveau, maar wat doe je met dat lege vanillestokje? Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld!
Vanillemerg uit het stokje halen
Voordat je het vanillemerg kunt gebruiken, moet je het eerst uit het stokje halen. Dit kan soms wat lastig zijn, omdat die kleine zaadjes zich stevig aan het stokje vastplakken. Gelukkig is er een handig trucje om het makkelijker te maken! Leg het vanillestokje een paar minuten in een bakje met warm water. Het stokje is namelijk vrij hard en hierdoor wordt het iets zachter, waardoor je de zaadjes er makkelijker uit kunt halen.
Snijd het vanillestokje vervolgens met een scherp mes over de lengte open. Gebruik de achterkant van het mes om voorzichtig langs de binnenkant te schrapen en zo komen alle zaadjes los.
Dit kun je doen met een leeg vanillestokje
Heb je een heerlijke vanillecake gebakken en zit je nu met een leeg vanillestokje? Gooi het niet weg, je kunt er namelijk nog van alles mee doen.
- Leg het lege vanillestokje in een pot met kristalsuiker en laat het een paar dagen intrekken. De kristalsuiker neemt het vanille-aroma op en zo maak je in een handomdraai je eigen vanillesuiker!
- Ga je panna cotta maken? Voeg dan niet alleen het vanillemerg, maar ook het stokje toe aan de slagroom. Laat het even intrekken en je slagroom heeft een nog krachtigere vanillesmaak.
- Vanille-extract maken is niet alleen heel leuk, maar ook heel makkelijk! Wat je nodig hebt? Een steriele fles, een paar vanillestokjes en een scheutje wodka. Stop de vanillestokjes in de fles, giet de wodka erbij tot de bovenste rand van de stokjes en laat het extract een paar weken intrekken. Voor het beste resultaat gebruik je volle vanillestokjes, maar je lege stokjes kun je er ook prima aan toevoegen. Zo gaat er niets verloren!
- Vind je nog een paar verdwaalde vanillezaadjes in het stokje? Doe deze dan, samen met een beetje citroenschil, een snufje kaneel en een beetje zout, in een bakje. En voilà: je hebt vanillezout! Vanillezout? Misschien zegt het je niets, maar vanillezout past heel goed bij hartige gerechten met vis. Zeker het proberen waard!
Bakken met vanille
Voordat je met een leeg vanillestokje aan de slag kunt gaan, gebruik je natuurlijk eerst het vanillemerg. Wij hebben de lekkerste recepten voor je verzameld waarin je het vanillemerg kunt verwerken! Maak bijvoorbeeld je eigen vanille-banketbakkersroom of ga aan de bak met een vanillekoekje.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.