We schreven eerder al over kombucha, een gefermenteerde drank. Maar er bestaan nog meer drankjes die ontstaan door fermentatie, zoals kefir. Oók gefermenteerd, maar dan net even anders.
Wat is kefir?
Kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Er wordt gezegd dat het een positief effect heeft op je darmen, omdat het een grote bron van probiotica is. Wanneer je het drankje wil maken, meng je kefirkorrels (die je kunt kopen bij een natuurwinkel) met melk. Door het te laten rusten op kamertemperatuur gaat het fermenteren. Zo krijg je een drankje dat een beetje aan melk of yoghurt doet denken – het bevat een klein beetje alcohol, dat door het fermenteren ontstaat. Geen zuivelliefhebber? Er bestaat ook een andere variant die gemaakt wordt met water en waterkefirkorrels in combinatie met suiker en citroen. Daardoor krijgt je drankje weer een hele andere structuur en smaak en wordt het meer troebel.
Meer over kefir lees je in dit artikel van MAX Vandaag.
Hoe maak je het?
Wil je thuis kefir maken? Dan heb je allereerst kefirkorrels nodig. Voor 10 gram korrels moet je 100 milliliter melk toevoegen. Volle melk werkt het beste, maar je kunt ook een plantaardige variant proberen.
- Doe de kefirkorrels met de melk in een schone, glazen pot.
- Dek de bovenkant af met een kaasdoek of theedoek. Laat het dan minimaal 24 uur staan op een schaduwplek.
- Zeef de kefir met een zeef. Laat het eventueel koud worden en drink het bijvoorbeeld als ontbijt.
Bakken met kefir
Het leuke is dat je ook kunt bakken met kefir. Dat deed Ingrid: ze verwerkte het in een chocoladetaart, in combinatie met koffie en cacao. Het streepbeslag aan de zijkant geeft het taartje een spectaculair uiterlijk. Decoreer met verse frambozen. Je kunt kefir ook goed gebruiken als ingrediënt voor pannenkoeken en muffins.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.