E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo gebruik je courgette in een baksel

Groentes gebruiken in een zoet gebakje, je staat er misschien niet zo snel bij stil. Maar het kan zeker! Denk maar aan wortels in een carrot cake. Pastinaak in je cake. Of zoete aardappel in je brownie. Courgette is ook een fijne groente om te verwerken in een cake of taart. En meteen handig voor de kinderen om ze zonder moeite extra groentes te laten eten. Of voor jezelf natuurlijk, omdat je nou eenmaal nooit teveel groentes kunt eten.

bakken-met-courgette-shutterstock_1775015012-950x550

Vroeger waren courgettes alleen van juli tot en met september in het seizoen. Maar tegenwoordig zijn ze van februari tot en met november van eigen bodem verkrijgbaar. Toch blijft de groente vooral in de zomermaanden erg populair. Maak er daarom eens een cake of taart mee!

Waarom courgette door je baksel mengen?

Wanneer je courgette door je baksel doet, proef je dat eigenlijk niet terug. Wel is het deels een natuurlijke zoetmaker. Let dus op met de hoeveelheid suiker die je verder toevoegt. De groente zorgt ervoor dat je cake of taart extra smeuïg wordt. En het kan soms een natuurlijke groene kleur meebrengen. Vooral wanneer je de schil eraan laat zitten. Daarnaast krijg je makkelijk vitamine B en C binnen en courgette zit vol vezels. Vanwege de weinige koolhydraten is het een mooie toevoeging. Daarom wordt het ook vaak als alternatief voor pasta gebruikt, het wordt dan courgetti genoemd.

Waar moet je op letten bij bakken met courgette?

Geraspte courgetteHet makkelijkste is om de courgette te raspen en op die manier te verwerken in je baksel. Zorg wel dat je het dan goed uit laat lekken. Courgette bevat net zoals aubergine veel vocht van zichzelf en een baksel kan daarom snel zompig worden. In sommige recepten kan dit handig zijn. Maar meestal wil je dit niet. Doe de geraspte courgette bijvoorbeeld in een theedoek of kaasdoek en pers zoveel mogelijk vocht eruit.

Kies bij voorkeur een kleinere courgette, dan een grotere. In de kleinere exemplaren zit namelijk meer smaak. ‘Hoe groter hoe beter’ gaat in dit geval dus niet op.

Waar kun je courgette aan toevoegen?

Courgette kan zowel in hartige als zoete baksels gebruikt worden. Denk bij zoet aan een courgettecake en zoete courgettekoekjes. En wist je dat je ze zelfs in brownies kunt verwerken? Voeg de geraspte groente toe aan je beslag. Zorg dat je hem goed hebt laten uitlekken, anders krijg je een te waterige brownie! Zonde.

3x bakken met courgette

Liever op de hartige toer? Denk dan aan een hartige groentewafel of courgettepannenkoekjes. Een hartige taart is natuurlijk ook altijd goed. Of wat dacht je van een hartige tulband?

Meer bakken met groentes

Bak ook eens met pastinaak, zoete aardappel, broccoli of pompoen!

GROENTEN IN JE BAKSEL

Wil je meer weten over de bereidingen van courgette? Op MAX Vandaag lees je hoe je ‘m kunt koken, stomen, roerbakken, frituren en grillen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.