Vroeger waren courgettes alleen van juli tot en met september in het seizoen. Maar tegenwoordig zijn ze van februari tot en met november van eigen bodem verkrijgbaar. Toch blijft de groente vooral in de zomermaanden erg populair. Maak er daarom eens een cake of taart mee!
Waarom courgette door je baksel mengen?
Wanneer je courgette door je baksel doet, proef je dat eigenlijk niet terug. Wel is het deels een natuurlijke zoetmaker. Let dus op met de hoeveelheid suiker die je verder toevoegt. De groente zorgt ervoor dat je cake of taart extra smeuïg wordt. En het kan soms een natuurlijke groene kleur meebrengen. Vooral wanneer je de schil eraan laat zitten. Daarnaast krijg je makkelijk vitamine B en C binnen en courgette zit vol vezels. Vanwege de weinige koolhydraten is het een mooie toevoeging. Daarom wordt het ook vaak als alternatief voor pasta gebruikt, het wordt dan courgetti genoemd.
Waar moet je op letten bij bakken met courgette?
Het makkelijkste is om de courgette te raspen en op die manier te verwerken in je baksel. Zorg wel dat je het dan goed uit laat lekken. Courgette bevat net zoals aubergine veel vocht van zichzelf en een baksel kan daarom snel zompig worden. In sommige recepten kan dit handig zijn. Maar meestal wil je dit niet. Doe de geraspte courgette bijvoorbeeld in een theedoek of kaasdoek en pers zoveel mogelijk vocht eruit.
Kies bij voorkeur een kleinere courgette, dan een grotere. In de kleinere exemplaren zit namelijk meer smaak. ‘Hoe groter hoe beter’ gaat in dit geval dus niet op.
Waar kun je courgette aan toevoegen?
Courgette kan zowel in hartige als zoete baksels gebruikt worden. Denk bij zoet aan een courgettecake en zoete courgettekoekjes. En wist je dat je ze zelfs in brownies kunt verwerken? Voeg de geraspte groente toe aan je beslag. Zorg dat je hem goed hebt laten uitlekken, anders krijg je een te waterige brownie! Zonde.
Liever op de hartige toer? Denk dan aan een hartige groentewafel of courgettepannenkoekjes. Een hartige taart is natuurlijk ook altijd goed. Of wat dacht je van een hartige tulband?
Meer bakken met groentes
Bak ook eens met pastinaak, zoete aardappel, broccoli of pompoen!
Wil je meer weten over de bereidingen van courgette? Op MAX Vandaag lees je hoe je ‘m kunt koken, stomen, roerbakken, frituren en grillen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.