E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zin in een beetje variatie? Maak dan eens Moskovisch beslag!

Toe aan een beetje variatie in de bakkeuken? Probeer dan eens een taart te maken op basis van Moskovisch beslag. Een goed recept om in je arsenaal te hebben en misschien wel net de twist die je zoekt voor je taart!

Romig appeltaartje gemaakt van Moskovisch biscuit.

Je mag wel stellen dat Moskovisch beslag, met een oorsprong uit Moskou, een klassiek beslag is uit de bakkerij. Er zijn basisrecepten te vinden van halverwege de vorige eeuw. Maar het kan best een bewerkelijk klusje zijn om te maken, dat is waarom je tegenwoordig eerder taarten ziet met een basis van biscuit- of cakelagen.

Waarom je toch de uitdaging aan moet gaan om taart met Moskovisch beslag te maken? Qua smaak en structuur is het de perfecte combinatie tussen de andere 2 basislagen.

Wat is het verschil tussen biscuit, cake en Moskovisch beslag?

Bij het maken van een taart heb je vaak een basis beslag of deeg nodig. Veelgebruikte varianten daarvoor zijn een biscuit, cake of Moskovisch beslag. Maar wat is nu precies het verschil tussen de 3?

Biscuit

chocoladebiscuitDe ‘lichtste’ variant van de 3. Biscuit maak je van eieren, suiker en bloem. De eieren worden opgeklopt in dit beslag waardoor je een hele luchtige basis krijgt voor je taart. Door het ontbreken van vetstoffen (zoals boter of olie) proeft biscuit heel licht en kun je er prima ‘zware’ tegenhangers aan toevoegen in de vorm van een botercrème bijvoorbeeld.

Zelf aan de bak met biscuit?

Wij geven je 5 tips!

Cake

Paas cake doormidden gesnedenAan cake wordt boter toegevoegd. Het is daarom een stuk zwaardere basis voor je taart dan een biscuit, maar een cake is op zichzelf natuurlijk ook al om van te smullen. Bij het maken van een taart op basis van cakelagen heb je daarom ook veel minder smaakmakers nodig om de taart lekker te maken.

Zelf de perfecte cake bakken?

Dat doe je met deze 9 tips!

Moskovisch beslag

Sinaasappelbavarois van VictorDit is, net als biscuit, een zeer luchtige basis voor een taart. Dat komt wederom door de eieren in dit beslag. De eiwitten en eidooiers klop je eerst los van elkaar luchtig op en daarna spatel je er voorzichtig de bloem doorheen. Vervolgens voeg je er nog gesmolten boter aan toe waardoor je een hele rijke én luchtige basis voor je taart krijgt.

Het verschil tussen de 3

Moskovisch beslag is als het ware de perfecte combinatie tussen een biscuit en een cake. Het heeft namelijk het luchtige van een biscuit en het stevigere van een cake, ideaal voor een heerlijke fruittaart bijvoorbeeld.

Recept voor Moskovisch beslag

Wil je het nu wel eens zelf proberen? Maak dan een taart met dit basisrecept voor Moskovisch beslag.

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 180 gram suiker
  • 90 gram boter
  • 6 eieren

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter in een steelpan en laat het vervolgens weer even afkoelen.
  • Splits de eieren.
  • Voeg de eierdooiers met 45 gram suiker aan een kom toe en klop dit langzaam luchtig.
  • Klop vervolgens de eiwitten in een vetvrije kom luchtig, voeg voorzichtig de rest van de suiker toe en klop tot stijve pieken.
  • Roer met een garde een vierde deel van het opgeklopte eiwit door het eierdooiermengsel.
  • Voeg vervolgens het overige eiwit toe en meng voorzichtig door. Doe dit zo snel mogelijk zodat het mengsel luchtig blijft.
  • Voeg dan de lauwwarme gesmolten boter en bloem toe en spatel tot een luchtig beslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel een laag van ongeveer 1 centimeter beslag op de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak het beslag in 35 minuten goudbruin en gaar.

Romig appeltaartje gemaakt van Moskovisch biscuit.Je hebt nu een mooi luchtige én smeuïge basis voor een heerlijke taart. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit romige appeltaartje?

Aan de bak

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.