E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zelfgemaakte zoete én hartige lekkernijen voor tijdens Eid-al-Fitr (het Suikerfeest)

De vastenperiode van de Ramadan is bijna ten einde. De afsluiting van het vasten wordt gevierd met Eid-al-Fitr. Ga zelf aan de bak met deze zoete én hartige lekkernijen!

Tim - Zondagochtend in Turkije - Turkse ontbijttafel

Eid-al-Fitr wordt ook wel het Suikerfeest genoemd, al dekt die naam de lading niet volledig. Er wordt namelijk lang niet altijd zoetigheid gegeten. Daarom is Eid-al-Fitr inmiddels gebruikelijker geworden. Samen eten staat met deze viering centraal. En hoe leuk is het om dat te doen met zelfgemaakte lekkernijen? We zetten er een aantal voor je op een rij.

1. Kataifi bonbons maken

Sinds de populaire pistache chocoladereep, is kataifi niet meer weg te denken. Maak er eens bonbons mee! Je kunt ze los eten, of decoreer er bijvoorbeeld een taart mee. Allebei leuk en lekker voor Eid-al-Fitr!

Dit heb je nodig

  • 250 gram kataifi
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 150 gram witte chocolade
  • 30 gram pistachenoten
  • 75 gram pistache pralinépasta
  • 400 gram pure chocolade
  • 150 gram melkchocolade

Bakbenodigdheden

  • Bonbonvorm
  • koekenpan

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Rooster de pistachenoten in een voorverwarmde oven voor 8 minuten.
  • Hak de kataifi in kleine stukjes.
  • Hak vervolgens ook de geroosterde pistachenoten fijn.
  • Zet een koekenpan met wat olie op het vuur en bak de kataifi goudbruin en knapperig.
  • Laat de kataifi uitlekken op een stukje keukenrol en verdeel er een snufje zout overheen.
  • Smelt de witte chocolade en meng dit met de pistachepasta in een kom.
  • Maak kleine nestjes van de kataifi, haal deze door het witte chocolademengsel en dip ze in de fijngemalen pistachenoten.
  • Leg de balletjes in de koelkast en laat ze opstijven.
  • Tempereer de pure en de melkchocolade. Vul de bonbonvorm met deze chocolade.
  • Draai de vorm om en laat alle chocolade eruit druppelen, zodat alleen de bodem van de vorm is bedekt met een laagje chocolade.
  • Zet de bonbonvorm in de koelkast en laat het opstijven.
  • Haal de vorm uit de koelkast, vul deze met karamel en de kataifiballetjes en zet ze in de koelkast.
  • Sluit de bonbons met een laagje chocolade en zet de vorm weer in de koelkast om op te stijven.

Tim - Zondagochtend in Turkije - Turkse ontbijttafel2. Turkse ontbijttafel

Wil je niet alleen zoetigheden serveren tijdens Eid-al-Fitr? Verwen jezelf en je gasten met diverse soorten Turks (plat)brood, Turks roerei (menemen) en meer. Denk aan Simit, Ispanaklı Gözleme, Mücver (pannenkoekjes) en Kıymalı Poğaça (gevulde broodjes met gehakt).

Alle recepten op een rij

tartelettes3. Tartelettes met deglet nour dadels

Of wat dacht je van kleine taartjes, voor Eid-al-Fitr? Tartelettes met deglet nour dadels. Deze dadels hebben een zoete karamelsmaak en zijn zachtbruin van kleur. Je kunt ze los eten, maar als vulling voor deze tartelettes zijn ze ook erg lekker! Met verder oranjebloesemwater en abrikozenjam.

Dit is het recept

Kataifi baklava4. Kaitifi baklava

Wil je zelf baklava maken? Dat kan natuurlijk ook. Robèrt heeft een variant op de klassieke baklava gemaakt, namelijk met kaitifi. Gevuld met amandelspijs, walnoten, hazelnoten, sinaasappel, rozenwater en honing. Eens iets anders voor Eid-al-Fitr.

Baklava maken

Tips voor Eid-al-Fitr van Mounir Toub

Nog meer inspiratie op doen voor Eid-al-Fitr? Chef Mounir Toub, ook wel bekend van Kook mee met MAX, deelt zijn favoriete recepten met je.

Tips van Mounir

Bakken voor het Suikerfeest

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.