Ben je op zoek naar een gezonde snack om mee te nemen, dan is een gekookt eitje, wat groentes of een handje noten een goede keuze. Maar voor de zoete trek grijp je vaak al gauw naar voorverpakte tussendoortjes. Die zitten helaas vaak vol bomvol verborgen suikers en verzadigde vetten. Deze snacks maak je zelf en zijn niet vet- en suikervrij, maar wanneer je ze zelf maakt weet je precies wat je binnenkrijgt. En ze zijn makkelijk voor te bereiden voordat je aan een drukke school- of werkweek begint.
1. Gezonde havermoutkoekjes
Dit heb je nodig
- 50 gram agavesiroop
- 100 gram plantaardige boter
- 50 gram volkoren bloem of amandelmeel
- 100 gram havervlokken
- 1 blokje gember
- rasp van sinaasappel
- 50 gram hazelnoten
- 1 snuf zout
Zo maak je de koekjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Klop de siroop en boter tot een romig geheel.
- Was de sinaasappel. Schil de gember.
- Rasp de gember en sinaasappelschil en voeg toe.
- Voeg de bloem en havermout toe en spatel het erdoor.
- Hak de hazelnoten grof en voeg met een snufje zout toe.
- Kneed het deeg, maak er kleine balletjes van en druk ze op een met bakpapier beklede bakplaat iets plat.
- Bak in circa 17 minuten goudbruin en gaar.
- Laat iets afkoelen.
2. Dadel bonbons
Bonbons in je lunchtrommel, dat is natuurlijk hartstikke chique. Deze vegan bonbons zijn lekker zoet, maar ook voedzaam. De perfecte ‘hap slik weg’ tussendoortjes!
Dit heb je nodig
- 200 gram medjoul dadels
- 100 gram hazelnoten
- 40 gram amandelmeel
- 2 flinke eetlepels cacao
Zo maak je het
- Week de dadels in warm water.
- Rooster de hazelnoten in de oven en hak ze fijn. Zet de helft in een diep bakje opzij.
- Roer het amandelmeel, de andere helft van de hazelnootjes en de cacao door elkaar.
- Laat de dadels uitlekken en maal de geweekte dadels helemaal fijn tot puree.
- Meng de dadels met het meelmengsel tot een egaal beslag. Dit is een kleverig en zwaar karweitje.
- Maak nu kleine balletjes van het mengsel. Tip: maak je handen een beetje nat, dan plakt het minder.
- Rol de balletjes door de gehakte hazelnootjes.
- Laat opstijven in de koelkast.
3. Vegan ontbijtkoek
Deze vegan ontbijtkoek maak je met dadels en bananen. Smeuïg en zoet! Heerlijk als extraatje in de lunchtrommel en een uitstekende vervanger voor een voorverpakte plak ontbijtkoek.
4. Bananenbrood
Bananenbrood is perfect voor te bereiden en per stuk in te vriezen. Zo heb je elke dag een verse plak in je lunchtrommel. Bekijk hier 3 hele fijne bananenbrood recepten.
Benieuwd hoe je je bananenbrood extra smeuïg krijgt? Hier vind je handige tips!
5. Zelfgemaakte mueslireep
Maak je eigen mueslirepen met dit makkelijke recept! Je ziet hieronder hoe je ze het beste kunt bewaren.
Dit heb je nodig voor 8 repen
- 4 medjoul dadels
- 60 gram notenmix (pecannoten, hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten, pinda’s, enz. naar keuze)
- 200 gram grove havervlokken
- 100 milliliter ahornsiroop
- 150 gram ongezoete appelmoes
- 2 theelepels kaneel
- Snuf zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Hak de noten (en pitten) fijn en snijd de dadels in kleine stukjes.
- Meng de havervlokken met de appelmoes en ahornsiroop.
- Voeg de noten, dadels, kaneel en snuf zout toe en roer goed door.
- Stort het mengsel in het cakeblik en druk goed aan.
- Bak voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat goed afkoelen op een rooster en snijd in 8 repen.
Ook lekker! Mueslikoeken naar recept van Robèrt.
Zelfgemaakte mueslirepen bewaren
Je zelfgemaakte mueslirepen kun je makkelijk een poosje bewaren. Dat doe je het beste in een luchtdichte trommel die je in de koelkast zet. Zo blijven de repen stevig en knapperig. Ze blijven ongeveer 4 dagen goed.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.