E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zelf waterijsjes maken doe je zo

Wanneer het warm is koelen wij het liefst af met waterijsjes. Je kunt een pak kant-en-klare ijsjes in de winkel kopen óf je kiest ervoor om ze zelf te maken. Je hebt dan alleen water, een paar ingrediënten en wat geduld nodig.

waterijsjes-shutterstock_1095573494-950x550

Zelf waterijsjes maken is makkelijk en je kunt eindeloos variëren. Zo maak je precies wat je lekker vindt én je weet welke ingrediënten erin gaan. Er zijn talloze mogelijkheden om je waterijsjes zelf te maken. Lees hieronder hoe je dat doet.

Met alleen ranja

De makkelijkste waterijsjes maak je met water en limonade. Giet het in ijsvormpjes en pimp je mengsel eventueel met wat vers (diepvries)fruit. Snijd het fruit in kleine stukjes, anders eet het wat lastig.

waterijsjes met fruit

Waterijsjes met fruit

Fruit pureren en aanlengen met een klein beetje water kan ook. Snijd bijvoorbeeld watermeloen in kleine stukken en pureer met de staafmixer. Voeg naar smaak nog wat citroensap toe en giet het mengsel in ijsvormpjes. Laat je ijsjes minstens 4 uur hard worden in de vriezer.

Watermeloen ijsjes

Klassieke perenijsjes

Of maak zelf klassieke perenijsjes. Hiervoor heb je peren, water en een schepje suiker nodig. Los de suiker in het water op. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine stukjes. Pureer met een staafmixer. Giet het suikerwater erbij en meng goed. Giet dit zo snel mogelijk in de ijsvormpjes. De peren kunnen namelijk snel verkleuren en dat ziet er niet zo lekker uit. Deze waterijsjes hebben minstens 6 uur nodig om uit te harden.

Verfrissende citroenijsjescitroen waterijsjes

Als het écht warm is, is een verfrissend citroenijsje heerlijk. Ken je die met zo’n dropstokje? Die kun je ook zelf maken! Maak eerst een suikersiroop met gelijke delen water en suiker. Zet dit in een pannetje op het vuur en laat de suiker goed smelten. Koel daarna af. Pers een paar citroenen uit of gebruik kant-en-klaar citroensap. Meng dit met een ruime hoeveelheid water. Schep hier nog wat basterdsuiker doorheen. Roer tot de basterdsuiker opgelost is. Giet vervolgens het suikerwater erbij en meng goed. Verdeel over de vormpjes en zet in de vriezer voor meerdere uren. Gebruik als stokje een dropstaaf.

Het oogt bij een citroenijsje leuk om losse schijfjes citroen in de vorm te doen, maar dit eet nogal lastig. Dus onze tip: laat de schijfjes achterwege.

Combineer naar eigen smaak

Je kunt elk soort fruit gebruiken voor een waterijsje. Combineer ook eens meerdere smaken. Maar vergeet ook kruiden niet in je smaakcombinaties. Combineer watermeloen met munt, aardbeien met munt, of appel met gember (voor een beetje pit).

ijs met verschillende lagen

Verschillende lagen maken

Gebruik je gepureerd fruit en wil je verschillende lagen creëren? Dan is het aan te raden om de eerste laag even te laten bevriezen en daarna de volgende laag erop te schenken. Zo mengen je laagjes niet. Handig bijvoorbeeld, als je je eigen stoplicht ijsjes wil maken.

Hoe lang kun je zelfgemaakte waterijsjes bewaren?

We denken dat je zelfgemaakte waterijsjes al op zijn voor die tijd, maar ze zijn zo’n 3 maanden houdbaar. Daarna kunnen ze minder lekker gaan smaken.

Zelf ijs maken

Naast waterijs zijn er nog zoveel meer soorten ijs die je zelf kunt maken, zoals roomijs, sundae ijs en lactosevrij ijs.

3 recepten voor zelfgemaakt ijs

Zelf ijs en hoorntjes maken

Sundae ijsjes maken

Lactosevrij ijs maken

Gezonde ijsjes maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.