Ontbijtkoek, wie is er niet mee opgegroeid? Traditioneel wordt het vaak bij het ontbijt gegeten, bijvoorbeeld met een laagje boter voor extra smeuïgheid. Maar ook als tussendoortje is het een absolute favoriet. Zelfs voor de sportievelingen onder ons is deze koek ideaal, het is dé snelle energieboost tijdens een stevige wandeling of fietstocht. Kortom, ontbijtkoek smaakt altijd en overal.
Wat is ontbijtkoek en waar komt het vandaan?
Deze heerlijke lekkernij wordt gemaakt met roggemeel en krijgt zijn kenmerkende smaak dankzij een vleugje kaneel en koekkruiden. Maar wist je dat het niet overal in Nederland dezelfde naam heeft? In sommige regio’s kennen ze het als peperkoek of honingkoek.
Hoewel wij Nederlanders gek zijn op ontbijtkoek, komt deze koek oorspronkelijk niet uit ons land. De eerste verhalen over deze klassieker voeren ons terug naar het oude Egypte. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, stond ook bij de Grieken en Romeinen al iets soortgelijks op het menu. Een koek met een rijke geschiedenis dus!
Een echte alleskunner
In seizoen 12 van Heel Holland Bakt staat ontbijtkoek in de schijnwerpers, want veel bakkers gaan ermee aan de slag. En terecht, want het is ontzettend veelzijdig! Ga je aan de slag met een koekhuisje? Gebruik ontbijtkoek dan als stevige basis. Perfect om je koekjes tegenaan te plakken en de kans op instortingsgevaar te verkleinen.
Maar ook in hartige gerecht kan ontbijtkoek ontzettend handig zijn. Neem bijvoorbeeld een stoofpotje waarvan de saus nét iets te dun is. Geen paniek! Met een paar plakken ontbijtkoek los je dat zo op. Voeg 2 plakjes toe en je saus bindt prachtig. Let er wel op dat je de stukken niet te klein snijdt, want dan werkt het minder goed.
Siliconen bakvorm
Veel professionele bakkers gebruiken grote, vaak houten vormen om ontbijtkoek in te bakken. Waarom? Omdat hout de warmte minder goed geleidt, waardoor de koek in de oven mooi gelijkmatig rijst. Nu begrijpen we natuurlijk heel goed dat de gemiddelde thuisbakkers niet zomaar een houten bakvorm in huis heeft en ook niet van plan is er eentje in elkaar te timmeren. De siliconen bakvorm is daarom een prima alternatief. De koek zal hierin gelijkmatiger rijzen, dan in een metalen bakvorm.
Aan de slag!
Nu je alles weet over deze lekkernij, is het tijd om de keuken in te duiken! We hebben recepten voor iedereen: vegan, glutenvrij, suikervrij en met noten . Welke variant ga jij proberen?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.