Het is december en de tijd van kerstmarkten is weer begonnen! Heerlijk struinen door Nederlandse of Duitse plaatsen en van de ene naar de andere eetkraam lopen. Klinkt je dit bekend in de oren? Waarom zou je die heerlijke sfeer alleen daar kunnen creëren? Je kunt de kerstmarkt lekkernijen namelijk ook gewoon thuis maken!
Kerstkoekje: Lebkuchen herz
De Duitse lebkuchen herzen ken je waarschijnlijk wel. Die bruine koekharten met uiteenlopende decoratie in verschillende kleuren. Met teksten erop voor je geliefde, je vader, moeder, opa of oma. Wie heeft ze niet meegenomen? Zo maak je de harten zelf!
Dit heb je nodig
- 145 gram ongezouten roomboter
- 145 gram kristalsuiker
- 175 gram honing
- 500 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1,5 eetlepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 0,25 theelepel zout
- Rasp van 0,5 sinaasappel
- 1 ei
- Gekonfijte sinaasappel- en citroenschil
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Verwarm de boter, suiker en honing in een steelpan.
- Giet het botermengsel op een plaat en laat 8 minuten afkoelen.
- Meng ondertussen de bloem, bakpoeder, kruiden, cacao, zout, sinaasappelrasp en fijngesneden gekonfijte fruit naar smaak.
- Voeg het ei en het botermengsel toe aan het deeg en mix tot een soepel deeg.
- Laat het deeg zo een nacht rusten op kamertemperatuur.
- Pak het deeg de dag erna er weer bij.
- Rol het deeg uit tot een plak van 5 millimeter dik en snijd hartvormen uit het deeg.
- Bak de koeken in 13 tot 17 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Maak een royal icing om de kerstkoekjes mee te versieren
Dit heb je nodig
- 200 gram poedersuiker
- 1 eiwit
- 1 eetlepel water
- Blauwe, groene, roze, gele en oranje kleurstof
Zo maak je het
- Doe poedersuiker en eiwit in de mengkom en klop op.
- Voeg water toe naar dikte van de royal icing.
- Kleur de royal icing blauw, groen, roze, geel en oranje.
- Decoreer de lebkuchen herzen naar eigen smaak
Kerstkoekje: Basler brunsli
Of wat dacht je van de Basler brunsli uit Zwitersland? Het is een stervorming kerstkoekje wat ook nog eens glutenvrij en zuivelvrij is. Check bij de amandelmeel wel altijd de verpakking, bij sommige merken zitten er alsnog gluten in verwerkt. Of maak je eigen amandelmeel. Dan weet je zeker dat je goed zit.
Dit heb je nodig
- 390 gram amandelmeel
- 357 gram kristalsuiker
- 65 gram cacaopoeder
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,25 theelepel kruidnagel
- 3 eiwitten
- 1 eetlepel kirsch
- 0,25 theelepel zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Combineer alle ingrediënten in een kom en meng goed door. Voeg indien nodig wat water toe om het deeg soepeler te maken.
- Rol het deeg uit tot een plak van 8 tot 10 millimeter dik.
- Bestrooi de plak met suiker en steek de koekjes uit met een vorm die je zelf leuk vindt.
- Bak de koekjes in 5 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Een kerstmarkt bezoeken hoeft niet meer alleen in Duitsland, ook in Nederland kun je de kerstsfeer proeven. Bij MAX Vandaag lees je waar allemaal.
Wil je zelf glühwein maken, gemberkoekjes, churros, kaiserschmarrn of apfelstrudel? Dat kan natuurlijk ook!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.