Taart, cake, cakepops, bonbons of zelfs toetjes: je geeft ze een extra feestelijke uitstraling met eetbare glitter. Die kun je kant-en-klaar kopen bij bakspeciaalzaken, maar het is ook heel eenvoudig om zelf te maken! We geven je 2 makkelijke recepten.
Hoe gebruik je eetbare glitter?
Eetbare glitter heb je in vele soorten, kleuren en maten. Van hele fijne poederglitter tot wat grovere glitter sprinkles. Vaak worden eetbare glitters gemaakt van suiker en kleurstof. Check altijd goed de verpakking of je daadwerkelijk met een eetbare versie te maken hebt. De bakjes die je koopt in de knutselwinkel zijn niet geschikt voor consumptie, omdat ze gemaakt zijn van plastic!
Poederglitter
Met poederglitter kun je jouw baksels een mooie glans geven. Je brengt dit aan met een kwastje op bijvoorbeeld chocolade, fruit of botercrème. Breng steeds dunne laagjes aan voor het mooiste resultaat. Voor een intensere kleur breng je dus meerdere dunne laagjes over elkaar aan. Van deze glittervariant kun je ook verf maken, door het te mengen met wat blanke alcohol zoals wodka. Gebruik weinig alcohol en meng de glitter tot een papje waarmee je kunt verven.
Glitter sprinkles
Voor het ultieme glitter effect gebruik je grovere glitters op jouw taart, cake of koekjes. Deze zijn in verschillende groottes verkrijgbaar en kun je gewoon over je baksel strooien.
Eetbare glitter van maïzena
Voor een fijnere eetbare glitter zonder suiker kun je dit recept gebruiken. Je maakt hiermee 4 bakjes glitter.
Dit heb je nodig
- 1 eetlepel maizena
- 200 milliliter water
- 4 vloeibare kleurstoffen in kleuren naar keuze
Zo maak je het
- Meng het water met de maïzena in een koekenpan.
- Verwarm op middelhoog vuur terwijl je constant blijft roeren.
- Het papje wordt steeds helderder en dikker. Het mengsel is goed als het aan de zijkanten wat hard opdroogt aan de pan of je met een spatel een duidelijke lijn door het midden kunt trekken.
- Giet het mengsel in 4 bakjes en roer door elk bakje een flinke druppel kleurstof.
- Leg 4 bakpapieren of vellen acetaatfolie klaar.
- Smeer de kleurpapjes met een kwastje helemaal dun uit over de vellen.
- Leg de vellen weg om te drogen, eventueel onder een ventilator. Dit kan enkele uren tot zelfs een hele dag duren. Alles is goed gedroogd als je de kleurvellen makkelijk los kunt trekken van de ondergrond en de onderkant begint te glanzen.
- Haal de kleurvellen los en doe ze om de beurt in een hakmolen.
- Maal de vellen fijn en je ziet vanzelf glitters ontstaan. Hoe langer je maalt, hoe meer poedervormig je glitter wordt.
- Haal de glitter door een zeef om grote stukjes eruit te zeven.
- En klaar is je eetbare glitter!
Glittersuiker
Voor grovere glitters kun je dit recept gebruiken. Je kunt het zowel met poederkleurstof als met vloeibare kleurstof maken. In dit recept gaan we uit van die laatste. Als je poederkleurstof gebruikt, hoef je het mengsel minder lang te laten drogen, omdat het dan niet ‘nat’ wordt.
Dit heb je nodig
- 100 gram kristalsuiker
- Kleurstof in een kleur naar keuze
Zo maak je het
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de suiker met een paar druppels kleurstof in een bakje met deksel. Begin met een klein beetje kleurstof, je kunt altijd meer toevoegen als je een intensere kleur wilt.
- Schud het bakje goed om de suiker te mengen met de kleurstof.
- Spreid de suiker uit op de bakplaat.
- Laat het geheel een minuut of 10 drogen in de oven. Hierdoor neemt de suiker de kleurstof goed op. Houd alles goed in de gaten, want de suiker moet niet smelten.
- Laat de suiker afkoelen en daarna ben je klaar om te glitteren!
Aan de bak
Zin om jouw eetbare glitter meteen te verwerken in een lekker recept? Probeer dan eens 1 van onderstaande recepten. Van bonbons tot een feestelijke oud-en-nieuw taart, met jouw glitters kun je alle kanten op.
Vegan bonbons Chocolade frambozentaart Slof met pistache en mandarijn Champagne frambozentaart
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.