Wie in Italië is geweest, heeft ze vast weleens gegeten: cantuccini. Dit zijn amandelkoekjes, die je in de sterke drank, koffie of thee moet dopen. Doe je dat niet, dan breek je je tanden erop. Geloof ons maar… De koekjes zijn namelijk óntzettend hard. Maar wanneer je ze zelf maakt, kun je ze ook iets minder hard afbakken. Dat is onze ultieme tip voor deze heerlijke koekjes.
We geven je eerst het recept, daarna leggen we nog wat meer uit over dit verrukkelijke amandelkoekje. Dus lees vooral verder!
Cantuccini maken
Voor ongeveer 50-60 stuks
Ingrediënten:
- 500 gram type 00 bloem
- 300 gram witte suiker
- 3 eieren
- Een mespuntje bakpoeder
- 200 gram amandelen
- 125 gram boter
- Een mespuntje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de bloem en boter kort.
- Voeg daarna de suiker toe en vervolgens de eieren.
- Snijd of hak de amandelen klein. Ze hoeven niet heel klein te zijn, je mag nog stukjes houden.
- Pak het deeg uit de kom en rol door de amandelen heen.
- Kneed kort door, zodat de amandelen goed door het deeg heen zitten.
- Deel het deeg door 4 en maak van elk deel een lange rol.
- Bak de rol in 25 tot 30 minuten af in de voorverwarmde oven. De rollen mogen al wel bruin zijn, maar nog niet té hard. Je kent zelf je oven het beste, dus kijk de laatste minuten af en toe hoe de rollen eruit zien.
- Haal de bakplaat uit de oven en snijd de rollen 1 voor 1 in dunne plakjes, van zo’n 1 tot 2 centimeter dik. Je kunt ze schuin snijden, dat is wel hoe de Italianen het zelf ook doen. Maar recht kan ook. Het doet niks met de smaak.
- Leg de plakken plat op de ovenschaal terug. Het kan zijn dat je nu een tweede bakplaat nodig hebt. Maar wanneer je alles goed tegen elkaar aan schuift, past het vaak ook op 1 plaat.
- Schuif de bakplaat terug de oven in voor zo’n 5 minuten. De cantuccini moeten nu goudbruin worden. Wanneer je ze uit de oven haalt, zijn ze nog iets zacht. Na het afkoelen worden ze nog wat harder. Op deze manier blijven de koekjes lekker behapbaar. Wil je ze liever harder? Bak ze dan nog 5 tot 10 minuten langer. (Let dan wel op je tanden wanneer je ze eet!)
- Traditioneel worden cantuccini in Vin Santo gedipt, dat is een dessertwijn. Maar ze zijn ook heerlijk in cappuccino, espresso of thee.
Cantuccini of toch biscotti?
Cantuccini worden soms ook wel biscotti genoemd. Biscotti wordt meer gebruikt in de regio Emilia-Romagna, cantuccini komt uit Toscane. Daarnaast worden er in Biscotti meerdere soorten noten gebruikt en in de andere alleen amandelen.
2 keer bakken
Deze amandelkoekjes worden 2 keer gebakken, daardoor worden ze ook zo hard. De eerste keer bak je ze namelijk in een rol, daarna haal je de bakplaat uit de oven en snijd je dunne plakjes ervan. Die leg je plat terug op de bakplaat en daarna bak je ze nog even. En hier zit het punt waarop je zelf kunt kiezen hoe hard je de cantuccini af wil bakken. Het is lekker om ze ergens in te dopen om te eten, maar wanneer je ze gewoon ook zo wilt kunnen eten is het beter om ze wat korter terug in de oven te stoppen. Je tandarts zal er misschien ook blij mee zijn…
Welke soort amandelen gebruik je voor cantuccini?
Het beste is om ongebrande amandelen te gebruiken, die hun vliesje nog hebben. Hier zit de meeste smaak aan. En aangezien amandelen een groot deel van dit koekje zijn, kun je beter maar het beste hebben.
Welke smaakvariaties zijn er?
Het recept wat we je gegeven hebben is het basisrecept. En geloof ons, die is echt al lekker genoeg! Die 50 tot 60 koekjes zijn zo op. Maar je kunt uiteraard ook nog wel variëren met smaken. Zo kun je sinaasappel- of citroenrasp door het deeg mengen. Of maak een versie met pistache.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.