E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zanddeeg: alles wat je moet weten over deze populaire deegsoort

Zanddeeg is vaak de basis voor de beginnende koekenbakker. Maar wat is het precies en wat kan je er nog meer mee doen?

Mixing,Ingredients,In,Kitchen,Electric,Mixer,To,Bake,Panda-shaped,Shortbread

Misschien ken je het nog wel van vroeger: ‘koekjes bakken’ op het strand of in de zandbak. Met een beetje water kon je het zand kneden tot de mooiste creaties. Zanddeeg lijkt qua structuur een beetje op het ‘deeg’ uit de zandbak, maar wat je ermee kan bakken is toch een stuk lekkerder. Wij leggen je uit wat zanddeeg precies is en waar je het voor gebruikt.

Wat is zanddeeg?

Zanddeeg is een van de populairste soorten deeg om mee te bakken. Het traditionele, Franse recept bestaat uit amandelmeel, roomboter en poedersuiker. Tegenwoordig wordt zanddeeg ook vaak gemaakt met bloem en basterdsuiker. Zanddeeg kun je voor heel veel verschillende baksels gebruiken, bijvoorbeeld voor tartelettes of een taartbodem.

Wat is het verschil tussen zanddeeg en kruimeldeeg?

De ingrediënten voor het maken van kruimeldeeg zijn bijna hetzelfde als die van zanddeeg, behalve dat er eieren aan dit deeg worden toegevoegd. Kruimeldeeg gebruik je voor het maken van een frisse appelkruimeltaart of een zoete crumble.

Blind bakken

blind bakken

Bij taartbodems en tartelettes is het belangrijk dat je het zanddeeg blind bakt. Dit is hét geheim voor een krokante, goudbruine bodem die gelijkmatig gaart. Als vulling voor het blind bakken kun je speciale blindbakbonen gebruiken, maar ook gedroogde bonen, kikkererwten, ongekookte rijst of spliterwten werken perfect.

Recept voor zandkoekjes

Een van de meeste bekende recepten met zanddeeg is natuurlijk zandkoekjes.

Dit heb je nodig: 

  • 125 gram zachte, ongezouten roomboter
  • 90 gram poedersuiker
  • 125 gram bloem
  • Rasp van 1 citroen
  • Snufje zout

Zo maak je de koekjes:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er mooie vormpjes uit.
  • Leg het deeg op de bakplaat en bak de zandkoekjes in 15 minuten goudbruin.
  • Tip: decoreer de koekjes met royal icing, leuk voor jong en oud!

Het bakken van koekjes kan soms een grote uitdaging zijn, maar met deze tips wordt het een stukje makkelijker. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.