Thuisbakker Wim moet als eerste thuisbakker de tent verlaten in seizoen 12, maar hij kijkt vol trots terug. “De dagen zijn voorbij gevlogen, in fantastisch gezelschap. Ik ben trots op mezelf en ik denk mijn kleinkinderen ook!”
Hoe ervaarde u het om als oudste bakker ooit de HHB-tent te betreden?
“De tent betreden heeft bijna iets magisch, het is nog mooier dan je op televisie kunt zien. Bij de wandeltocht naar de tent toe werd ik omgeven door jonge dartele medekandidaten, die er een straf tempo op na hielden. Te straf voor mij en ik heb ze onmiddellijk duidelijk gemaakt: ik voorop, ik bepaal het tempo! Dus leeftijd is voor mij geen issue. De oudste ooit, maar jong van hart. Het is natuurlijk wél leuk voor de statistieken.”
Wat was er anders dan verwacht?
“De grandeur van het landgoed. Zo onmetelijk groot en mooi, een pareltje in het centrum van het land. De televisiebeelden geven slechts een deel van de grootsheid weer. Respect voor de mensen die het landgoed in stand houden.”
Hoe bereidde u zich voor op opdrachten?
“Allereerst las ik met stijgende verbazing de opdrachten. Toen dacht ik wel even, waar ben ik aan begonnen?! Maar veel tijd voor overpeinzingen was er niet, er moest gebakken worden. Dus ik ben maar meteen begonnen met oefenen voor de Paris-Brest, geïnspireerd door de gelijknamige wielerwedstrijd. Dat lukte wonderwel en het vertrouwen steeg! Het spektakelstuk Janny’s jurk was van een andere orde. Toch was ik erg tevreden over mijn idee.”
U zegt zelf dat koken uw passie is. Heeft u nog meer liefde voor het bakken gekregen, of houdt u het toch liever bij koken?
“Koken is inderdaad mijn passie en zal dat ook blijven, maar mijn belangstelling voor het bakken is wel toegenomen. Niet zozeer voor de spektakelstukken, eenvoudiger mag ook. Mijn respect voor bakkers is ook flink toegenomen.”
Hoe kijkt u terug op uw deelname?
“Met enorm veel trots en voldoening. Zeker als je bedenkt dat je deel uitmaakt van seizoen 12 en dat er in al die jaren slechts 110 mensen jou zijn voorgegaan. 110 mensen die de magie van de tent hebben mogen ondergaan en intensief kennis hebben kunnen maken met coryfeeën, als Martine Bijl, André, Janny en Robèrt.
Ik ben ook verbaasd over hoe ver ik het heb gebracht. Na elke ronde dacht ik, nu zal het wel afgelopen zijn. Maar dan ging toch weer de telefoon. ‘Hallo Wim, ik val met de deur in huis, je zit bij de laatste 30. De crème de la crème van de Nederlandse amateurbakkers.’ Vervolgens bakte ik bij Robèrt in Oisterwijk. Mijn zwanenzang, dacht ik. Toch kreeg ik een telefoontje: ‘Wim je staat in de tent, hoe leuk is dat?! Je zit bij de laatste 10 bakkers!'”
Heeft u een boodschap voor mensen die twijfelen over deelname aan HHB?
“Twijfel je om je aan te melden? Roep mij maar! Ik kom wel even dat zetje geven. Als het lukt om je te kwalificeren kom je terecht in een bijzondere wereld, met een wonderbaarlijke ambiance. Vanaf het eerste moment vorm je met de 9 andere bakkers een hechte groep, die niet elkaars concurrenten zijn, maar eerder vrienden zijn.”
Wim in Tijd voor MAX
Wil je meer zien van Wim? Maandag 28 oktober 2024 is hij te gast in Tijd voor MAX!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.