Watermeloenijsjes
Zomers fruit is vaak geschikt voor verfrissende ijsjes, bijvoorbeeld waterijs. Snijd de watermeloen in blokjes en pureer het met de staafmixer. De pitjes zijn niet zo lekker in het ijs, dus die kun je er het beste uitzeven. Als je het lekker vindt kun je ook nog een beetje citroensap toevoegen. Vul 6 ijsvormpjes met de gepureerde watermeloen en zet ze ongeveer 4 uur in de vriezer.
IJs maken zonder machine
In dit recept gaan we uit van bananenijs, maar je kunt hier ook veel smaakvariaties aan toevoegen. Denk aan: een handje bevroren frambozen, mango, aardbei, notenpasta, cacaonibs, kokosrasp, kaneel of honing.
Dit heb je nodig
- Bevroren fruit
- Plantaardige melk
- Honing en / of kaneel (als je dat lekker vindt)
- Een blender
Zo maak je het
- Vries een aantal bananen in stukjes – zonder schil – in een diepvrieszakje in.
- Als het goed bevroren is doe je de banaan in de blender met een scheutje (plantaardige) melk.
- Blend ‘m tot egaal bananenijs.
- Giet het vloeibare ijs in een bak en zet het voor een paar uur in de vriezer.
- Schep het af en toe een keer om, om het kristalliseren te voorkomen.
IJs maken mét machine
Er is ook een manier om ijs te maken zonder dat je eieren toevoegt aan je ingrediëntenlijst. Namelijk met slagroom en gecondenseerde melk.
Dit heb je nodig voor je basisrecept:
- 500 milliliter slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
Zo maak je het:
- Klop de slagroom stijf en voeg de gecondenseerde melk toe.
- Spatel rustig door.
- Roer een smaakmaker erdoor – bijvoorbeeld vanille.
- Giet het mengsel in de ijsmachine en volg dan de verdere instructies van je machine.
Je kunt ook roomijs maken mét eieren, dat doe je op deze manier.
IJstaart maken
Het bekendste ijstoetje is misschien wel Viennetta. Maar wist je dat je deze ijstaart ook zelf kunt maken?
Dit heb je nodig:
- 500 milliliter slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 200 gram pure chocolade
- Cacao of kaneel voor de topping
Zo maak je het:
- Bekleed een cakevorm met plastic folie.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Smeer de chocolade in 4 banen op bakpapier, ter grootte van een cakevorm. Laat het stollen in de koelkast.
- En dan het ijs. Dat kun je op verschillende (bovenstaande) manieren maken. Heb je geen ijsmachine? Meng dan de slagroom met de gecondenseerde melk met een mixer.
- Doe het romige mengsel in een spuitzak en spijt het in de cakevorm.
- Stapel om en om de chocolade en het room op in de vorm. Daarmee zie je de ijstaart al een beetje ontstaan.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.