Goudreinet, Elstar, Jonagold, Granny Smith, Cox Orange… Je verdwaalt al snel in het bos van appelbomen. Want met welke appels kun je nu het beste bakken? Wij zetten de bekendste soorten op een rij, zodat jij de lekkerste appeltaart op tafel kan zetten.
Algemene tips voor de meest geschikte appels
De perfecte appel voor een appeltaart heeft allereerste te maken met smaak. Houd je van hard of zacht, van zoet of zuur? Waar de één zweert bij de Jonagold, verkiest de ander juist altijd de Granny Smith. Toch zijn er een paar algemene tips om de perfecte appel voor jou te vinden.
Een zachte of harde appel
Kies vooraf of je liever een ‘moesappel’ of een ‘handappel’ wil. De moesappel is van origine een zachtere soort appel en wordt vaak gebruikt voor het maken van appelmoes. Deze appel valt tijdens het bakken een beetje uit elkaar en je hoeft er minder op te kauwen. De handappel is wat harder. Deze appelsoort blijft wat meer intact in je taart of cake en zorgt ook voor een lekkere bite.
Team zoet of team zuur?
Daarnaast moet je kiezen of je liever een zoete of een zure appel wil. Wat ons betreft is de beste appelsoort er eentje die perfect in balans is. Zoetzure appels als de Elstar of de Jonagold. In een appeltaart mengt deze smaak het beste met de zoete smaak van het deeg. Een hele zoete appel kan de smaak een beetje vlak maken en een hele zure appel is er echt eentje voor de liefhebbers. Toch is het ook erg leuk ermee te experimenteren. Door bijvoorbeeld een beetje citroensap toe te voegen aan een taart met Cox Orange, of juist te bakken met wat suikerparels als je de Granny Smith gebruikt. Uiteindelijk ben jij de baas en maak je de lekkerste appeltaart ook door veel uit te proberen en te proeven (YUM!).
De beste appels
Om je op weg te helpen zetten we verschillende appels, met hun voor- en nadelen, op een rij:
1. Jonagold
Een klassieke appel voor onze eigen klassieker! Met deze appel maak je de perfecte klassieke appeltaart. Jonagold heeft een lichtzure smaak, precies een frisse smaak die als tegenhanger kan dienen in een zoet deeg. Het kan wel zijn dat de Jonagold vocht verliest tijdens het bakken. Om te voorkomen dat de bodem van je taart sompig of niet gaar wordt, kun je beetje paneermeel over de bodem heen strooien.
2. Elstar
De meest gegeten appel van Nederland leent zich ook perfect voor een appeltaart. De smaak van de Elstar is goed in balans, waardoor je de frisse tegenhanger behoudt in je taart. Daarnaast zijn dit stevige appels die weinig vocht verliezen. Een appeltaart met Elstar heeft daardoor een lekkere bite.
3. Goudreinet
Van oudsher is de Goudreinet dé appeltaart-appel. Maar deze appelsoort is in de loop der jaren een beetje op de achtergrond geraakt. Als je zin hebt in een appeltaart met een bite, dan is de Goudreinet ook niet de beste keuze. Deze appelsoort is namelijk een moesappel. Goed geschikt dus voor het maken van appelmoes, of wanneer je juist een zachte vulling in je taart wil hebben. Let op dat de bodem van je taart vochtig kan blijven tijdens het bakken. Strooi dus, net als bij de Jonagold, een laagje paneermeel over de bodem.
Zo verwerk je appelmoes in je baksels
4. Granny Smith
Dit is er eentje voor team zuur. Deze appel is niet voor iedereen, maar leent zich wel erg goed om eens mee te experimenteren!
Aan de bak met appels?
Dit zijn onze lekkerste recepten!
Hoe houd je appels zo lang mogelijk vers? MAX Vandaag zet een aantal tips op een rijtje.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.