Je kan er niet meer omheen: burrata is overal te vinden. In restaurants, supermarkten en zelfs in de ijssalon heeft deze smeuïge kaas zijn intrede gedaan. Lees hier alles over deze zachte, Italiaanse delicatesse en wat je ermee maakt.
Wat is burrata?
Burrata komt oorspronkelijk uit Andria, een pittoreske stad in het zuiden van Italië. En weet je wat zo leuk is? De naam ‘burrata’ betekent ‘boterig’ in het Italiaans, wat perfect past bij de zachte en romige smaak van deze populaire kaas. Het maken van traditionele, Italiaanse burrata gebeurt met de hand en dat kost veel tijd.
Eerst worden kleine buideltjes gevormd van zachte mozzarella. Deze worden daarna gevuld met een heerlijke vulling van stracciatella en zorgvuldig dichtgemaakt. Stracciatella wordt gemaakt van stukje mozzarella en room. Benieuwd naar de verschillen tussen de 3 Italiaanse kazen? Lees het hier:
verschillen tussen burrata, mozzarella en stracciatella
Traditionele, Italiaanse burrata
De traditionele, Italiaanse burrata uit Andria wordt met de hand gemaakt en dat terwijl veel andere burrata’s gewoon van de band rollen. Om deze traditionele kazen te beschermen is er een keurmerk ontwikkeld, het Burrata di Andria IGP. Heb jij een burrata gekocht met dit keurmerk op de verpakking? Dan weet je dat het op een traditionele manier is bereid en de kaas geen conserveermiddelen en gepasteuriseerde melk bevat.
De meeste kazen uit de supermarkt hebben dit certificaat niet, omdat deze conserveermiddelen bevatten. De conserveermiddelen zorgen ervoor dat de kaas langer houdbaar is. Traditionele, Italiaanse burrata is maar een paar dagen houdbaar en eet je het liefst zo vers mogelijk. Je vindt het bij delicatessenwinkels en speciaalzaken.
Aan de slag!
Als er één uitspraak is die past bij de Italiaanse keuken is het wel: less is more. Als je burrata in Italië bestelt is de kans dan ook erg groot dat je gewoon een bol burrata krijgt met een beetje zout, peper en olijfolie. Ontzettend lekker, maar dankzij de romige vulling kan je van deze kaas ook een heerlijke dip maken. Wij hebben het recept voor je.
Dit heb je nodig:
- 2 knoflooktenen
- 250 gram cherrytomaten
- Olijfolie
- Balsamico azijn
- 1 burrata
- Basilicum
- Ciabatta
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de knoflooktenen fijn.
- Doe de knoflook, cherrytomaten, olijfolie en balsamico azijn in een ovenschaal en meng dit goed door elkaar.
- Rooster de cherrytomaten in de oven gedurende 10 tot 15 minuten.
- Doe de burrata en één eetlepel vocht uit de verpakking in een kom en pureer dit tot een gladde crème.
- Doe de crème in een mooie schaal en verdeel hier de geroosterde cherrytomaten overheen.
- Snijd de ciabatta in dikke plakken.
- Serveer de dip met een paar blaadjes basilicum.
Kun je geen genoeg krijgen van deze Italiaanse delicatesse? Wij snappen dat maar al te goed! Burrata is ook ontzettend lekker bij deze pasta met geroosterde bospeentjes of bij deze hartige tomatentaart!
Hoe gezond is burrata?
Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten, dan is deze kaas misschien niet de meest gezonde keuze. Burrata is daarentegen wel een goede bron van eiwitten en calcium. Als je het combineert met verse groenten, kan je best af en toe genieten van deze heerlijke kaas. Een gezonder alternatief is mozzarella. Deze kaas bevat meer eiwitten en minder verzadigd vet, maar bij mozzarella moet je wel die romige binnenkant missen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.