Het is een Siciliaanse taart, deze cassata Siciliana. Oorspronkelijk wordt ‘ie alleen met Pasen gegeten, maar tegenwoordig mag het ook bij andere feestelijkheden. Daarom leuk om eens te maken! Je hebt er alleen wel even geduld voor nodig…
Ricotta, marsepein en gekonfijt fruit
De cassata Siciliana is namelijk het lekkerst als je ‘m een hele dag in de koelkast laat staan. De smaken trekken dan extra goed in. De hoofdingrediënten zijn ricotta, marsepein en gekonfijt fruit.
Hoe herken je een cassata Siciliana?
Een traditionele versie is gemakkelijk te herkennen. Het is een ronde taart, met schuin aflopende randen. Hij is bekleed met marsepein in pistachegroen, roze of zachtgeel. Op de bovenkant ligt gekonfijt fruit. In Nederland vind je ook een rechthoekige versie (cakeformaat), die overgoten is met chocolade in plaats van met marsepein. Er zijn ook 1-persoons gebakjes van. Daar zit een gekonfijt kersje bovenop.
Cassata Siciliana, cassata cake
De cassata Siciliana wordt in Nederland ook wel cassata cake genoemd. Het bestaat uit een biscuitdeeg, deze wordt in 3 lagen gesneden. De lagen besprenkel je met marsala (een Siciliaanse wijn). Amaretto mag ook. De vulling bestaat uit zoetgemaakte ricotta, noten zoals pistache of amandelen, stukjes gekonfijt fruit (ook wel sukade genoemd) en chocolade.
Even wachten…
Nadat je de cake gevuld hebt, wordt hij in de koelkast gezet. Minimaal een paar uur, maar liever een hele dag. Dan trekken de smaken extra goed in. Daarna wordt hij pas bekleed met marsepein en kun je hem verder versieren.
Zelf aan de slag!
Loopt het water je al in de mond en wil je aan de slag? We hebben een vegan versie van de cassata Siciliana voor je!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.