E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste aquafaba recepten

Geef jij graag een veganistische draai aan je zelfgemaakte baksels? Dan is aquafaba een fantastisch alternatief voor eiwit!

Chickpea,Aquafaba,,Vegan,Egg,Substitute,To,Cook,Meringue

Als je veganistisch eet, laat je dierlijke producten achterwegen, dus ook eieren. Je zou denken dat dat het einde betekent voor cakes, taarten, koekjes en andere zoetigheden. Dat is gelukkig zeker niet het geval. Aquafaba is een fantastische vervanger voor eiwit. Hier lees je alles over aquafaba en hoe je het in je baksels kunt gebruiken.

Wat is aquafaba?

Voor wie graag een plantaardige draai geeft aan zijn of haar baksels, is er een fantastisch alternatief voor eiwitten: aquafaba! Dit is het vocht dat vrijkomt bij het uitlekken van kikkererwten. Het werkt perfect voor het maken van meringue, chocolademousse en zelfs mayonaise. Hoewel het misschien een beetje ongewoon klinkt, is het helemaal niet zo gek. Aquafaba laat zich namelijk heel goed opkloppen tot een luchtig schuim, precies wat je nodig hebt voor die knapperige meringues. Let wel op: de bakresultaten kunnen een tikje anders zijn dan je gewend bent, want aquafaba heeft een andere stollingstemperatuur dan eiwit.

Handige tips

Voor aquafaba geldt: oefening baart kunst! Met deze tips helpen wij je op weg:

  • Ga je meringue maken? Klop de aquafaba net zo stevig op als je normaal met eiwit zou doen. Want hoe dikker de aquafaba, hoe luchtiger de meringue uit de oven komt. Is de aquafaba te dun? Dan kan de meringue na het bakken instorten. Dit kun je voorkomen door het vocht in te koken tot ongeveer driekwart van de oorspronkelijke hoeveelheid.
  • Net zoals bij het opkloppen van eiwit, is het bij aquafaba belangrijk om alles vetvrij te houden en goed koud op te kloppen. Dit doe het beste met een staande mixer en een roestvrijstalen of glazen kom. Ontvet de kom grondig voordat je begint en houd de aquafaba goed in de gaten tijdens het kloppen.
  • Aquafaba heeft één klein nadeel: het is erg lastig om de luchtigheid en stevigheid te behouden. Waar echte eiwitten stollen bij warmte en zo een stevig netwerk vormen dat de lucht vasthoudt, is dat bij aquafaba net iets lastiger. Aquafaba bevat wel eiwitten die je kunt opkloppen, maar door de samenstelling kan het moeilijker zijn om de luchtigheid en stevigheid te behouden. Een snufje suiker en wat zetmeel kunnen wonderen doen. Nog een handig trucje: voeg een beetje zuur toe. Denk aan 1 theelepel azijn of citroensap per 120 milliliter aquafaba. Let op: je kunt kippeneiwit niet in elk recept vervangen door aquafaba. Als dat wel kan, staat 30 milliliter aquafaba gelijk aan 1 eiwit.

Recepten met aquafaba

1. Vegan meringue Zo maak je vegan meringue

Wie is er niet dol op meringue? Het is ontzettend veelzijdig, je kan het gebruiken in een eton mess, je kunt kleine meringues vullen met citroencrème, of gebruiken als decoratie op een zelfgemaakte taart. Maar ook uit het vuistje zijn ze heel erg lekker! Wil je een veganistische draai geven aan de meringue? Dan hebben wij het perfecte recept voor je!

Meringue

2. Plantaardige citroen mayonaise falafel balletjes en mayonaise

Een frietje is natuurlijk niet af zonder een dikke klodder mayonaise. En wat zijn er tegenwoordig veel smaken om uit te kiezen! Van een truffelvariant tot een pittige mayonaise en zelfs de vegan opties liggen in het schap. Maar wil je écht indruk maken en zelf aan de slag gaan? Probeer dan eens deze frisse citroenmayonaise. Heerlijk bij zelfgemaakt falafelballetjes, en zo kun je meteen die restjes kikkererwten gebruiken.

Mayonaise

3. Vegan chocolademousse

Chocolademousse maak je van chocolade, slagroom, eieren en nog een aantal ingrediënten. Maar wist je dat je dit heerlijke toetje ook vegan kan maken? Bekijk hier het recept voor een heerlijke vegan chocolademousse.

Dit heb je nodig voor 4 glaasjes: 

  • 200 gram pure chocolade
  • 700 gram kikkererwten in pot of blik
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1,5 eetlepel vanille-extract
  • Snufje zeezout
  • Kant-en-klare, vegan karamelsaus of zelfgemaakte karamelsaus

Zo maak je het: 

  • Snijd de chocolade in grove stukken en verwarm het au bain-marie.
  • Giet de chocolade in een kommetje en laat het afkoelen.
  • Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. Je hebt ongeveer 150 milliliter vocht nodig voor 4 glaasjes chocolademousse.
  • Doe de aquafaba in een vetvrije kom en klopt dit op, net zo stevig als je normaal met eiwit zou doen.
  • Voeg de kristalsuiker, vanillesuiker en vanille-extract al kloppend toe aan de aquafaba.
  • Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de opgeklopte aquafaba.
  • Verdeel de chocolademousse over de glazen en laat het 60 minuten opstijven in de koelkast.
  • Decoreer de chocolademousse met grof zeezout en karamelsaus. Wil je de chocolademousse vegan houden? Laat de karamelsaus dan weg of kies voor een vegan variant.

Heb je de smaak te pakken? Ga dan aan de slag met deze vegan citroen meringue taart of duik in de wereld van plantaardige ingrediënten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.