E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Versierplezier: lekker én simpel je cake versieren!

Van sierlijke toefjes op een cupcake tot het soepel afsmeren van een taart: het versieren van zelfgemaakte baksels is het leukste om te doen! Met deze lekkere en makkelijke toppings tover jij je cake of taart om in een spektakelstuk.

Cupcakes

Het bakken van een cake of taart is natuurlijk ontzettend leuk, maar het afsmeren en versieren is misschien nog wel het allerleukst! Dit is het moment waarop je je creativiteit de vrije loop kunt laten.

Welke toppings je daarvoor gebruikt? Daar hebben wij wel een paar tips voor. Met deze heerlijke en makkelijke recepten tover jij je cake of taart zo om in een spektakelstuk!

Glazuur Herfstvakantie! 6x bakken met kids

Wat is er nu leuker dan koekjes bakken? Juist, het versieren van de koekjes! Met een beetje glazuur maak je er een echt feestje van. Meng 100 gram poedersuiker met één eetlepel water, en voilà, je hebt glazuur! Voor een frisse twist kun je het water vervangen door citroen- of sinaasappelsap. Voeg wat (natuurlijke) kleurstof toe, en je kunt er de leukste versieringen mee maken.

Wat is het verschil tussen glazuur, royal icing en frosting?

De ene keer lees je in een recept dat je koekjes versiert met glazuur en de andere keer maak je een royal icing of frosting. Wat is nu eigenlijk het verschil? Is de basis zijn het 3 soorten glazuur. Zoals je hierboven leest is de basis een mix van poedersuiker en water. Icing en frosting hebben een iets uitgebreider recept.

Als de versiering op de koekjes lang mooi moet blijven, kan je het beste royal icing gebruiken. Dit is bijna hetzelfde als glazuur, maar in plaats van water wordt er eiwit gebruikt. Het eiwit zorgt ervoor dat de icing sneller en harder opdroogt, wat een strakker resultaat geeft dan glazuur.

Zandkoekjes versieren met royal icing

Frosting is dan weer wat dikker en wordt vaak gebruikt voor het afsmeren van een taart. Je maakt een frostig bijvoorbeeld met roomkaas, zoals je hieronder kan lezen.

Roomkaasglazuur Cream cheese

Roomkaasglazuur, oftewel cream cheese frosting, is een romige en zachte topping die je maakt van roomkaas, boter, poedersuiker en een vleugje vanille-extract. Deze frosting is perfect voor het versieren en vullen van taarten, cakes, cupcakes en andere zoete lekkernijen. De roomkaas geeft een frisse smaak, ideaal als tegenhanger voor zoete cakes. En de boter zorgt voor een stevige, maar soepele frosting. Wil je de boter weglaten? Dat kan! Dan wordt het glazuur iets zachter, maar nog steeds heerlijk. Dek de cream cheese frosting goed af en bewaar het in de koelkast, dan blijft het ongeveer 5 dagen houdbaar.

Recept voor roomkaasglazuur 

Ganache ganache

Wist je dat je ganache heel goed kunt gebruiken als topping? Ja, ganache is een eenvoudige en romige topping die je maakt van chocolade en een vloeistof. Meestal is deze vloeistof slagroom, maar je kunt de ganache een verrassende twist geven door er vruchtenpuree of -sap aan toe te voegen. Het maken van ganache is heel eenvoudig: je verwarmt een vloeistof naar keuze, giet deze over de chocolade, laat het even staan en roert het daarna tot een glad geheel. Zo simpel is het! Omdat je ganache op heel veel verschillende manieren kunt gebruiken en maken, is er niet één perfect recept. Maar als je de ganache gaat gebruiken als topping, bijvoorbeeld voor een feestelijke drip cake, dan mag het iets dunner zijn. In principe zijn dit de juiste verhoudingen voor een ganache met chocolade en slagroom:

  • Witte chocolade: 1 deel slagroom, 2 delen chocolade.
  • Melkchocolade: 1 deel slagroom, 1,5 delen chocolade.
  • Pure chocolade: 1 deel slagroom, 1 deel chocolade.

Botercrème botercrème

Botercrème is ontzettend veelzijdig! Van sierlijke toefjes op cupcakes tot het soepel afsmeren van je zelfgemaakte baksels: met botercrème kan het allemaal. Deze romige crème is vaak een mengsel van roomboter en kristalsuiker, maar je kan er ook naar eigen smaak mee variëren.

Het maken van botercrème is niet al te ingewikkeld, maar er liggen wel een aantal gevaren op de loer. Een veelvoorkomende valkuil is dat je botercrème schift door temperatuurverschillen tussen de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar de roomboter uit de koelkast komt, kan het misgaan. Het is dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat al je ingrediënten dezelfde temperatuur hebben voor je begint. Maar wees gerust, als je botercrème toch geschift is, hoef je niet meteen in paniek te raken. Weggooien is nergens voor nodig, want met deze handige tips red jij je botercrème en maak je er weer een prachtig glad geheel van.

Recept voor een klassieke botercrème

Bakbenodigdheden voor het versieren van je baksels

Deze handige bakbenodigdheden maken het versieren van je cake, taart of koekjes een stuk makkelijker!

  • Paletmes: met dit mes kan je de botercrème strak op de taart smeren.
  • Spuitzakken: doe de cream cheese frosting, ganache of botercrème in een spuitzak om mooie toefjes te kunnen spuiten. En met verschillende spuitmondjes maak je dan weer de mooiste figuurtjes.
  • Satéprikkers: gebruik de satéprikker als een soort pen en voorzie de koekjes van de mooiste versieringen.

De binnenkant versieren

Een prachtig versierd baksel is natuurlijk een lust voor het oog. Maar vergeet de binnenkant niet! Met deze heerlijke vullingen til je je taart of cake ook qua smaak naar een hoger niveau!

Vullingen voor je taart of cake 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.