Kan jouw weerstand wel een extra boost gebruiken? Geen probleem! Met een paar simpele aanpassingen kun je moeiteloos extra vitamines en antioxidanten aan je baksels toevoegen. Of je nu een heerlijke cake of knapperig brood maakt, met deze tips zorg je ervoor dat je niet alleen lekker bakt, maar ook gezond!
1. Volkoren meel
Tegenwoordig heb je ontzettend veel verschillende soorten bloem en meel, maar volkorenmeel is het gezondste meel dat gemaakt wordt van tarwe. Dat komt omdat bij volkorenmeel de hele graankorrel wordt gebruikt. En juist in die zemelen, de buitenste laag van de korrel, én in de kiem zitten de meeste vitamines, mineralen en voedingsstoffen verstopt. Voor wit brood wordt alleen het binnenste van de graankorrel gebruikt, waardoor je een hoop goede voedingsstoffen mist. Kun je wel wat extra voedingsstoffen gebruiken? Kies dan voor een volkorenproduct, zoals volkorenbrood of volkoren crackers. Of nog beter: ga zelf aan de bak! Gaat er bloem in jouw recept? Vervang dan eens een deel voor volkorenmeel.
2. Groente en fruit
Groente en fruit zijn echte vitaminebommen, vol met mineralen en antioxidanten. Het is een slimme keuze om gekookte en rauwe groenten af te wisselen, want beide hebben hun eigen voordelen. Rauwe groenten zijn rijk aan vitamines, omdat de voedingsstoffen tijdens het koken niet verloren gaan. Aan de andere kant kan ons lichaam voedingsstoffen uit gekookte groenten beter opnemen, omdat de celwanden tijdens het koken worden afgebroken. Kortom: variëren met groenten is erg belangrijk.
Maak je een smoothie? Heerlijk, maar let op: door het fijnmalen van de ingrediënten komen deze in aanraking met zuurstof. Hierdoor verlies je een klein beetje vitamine C. Bovendien gebruik je ongemerkt veel meer fruit dan wanneer je het zo zou eten. Van 3 sinaasappels krijg je maar een klein beetje sap, terwijl je er normaal gesproken waarschijnlijk niet eens 2 zou eten. Daardoor vult een smoothie minder goed dan een los stuk fruit. Fruit zit boordevol vitamines, maar ook vol suiker. Daarom kun je een deel van het fruit in je smoothie vervangen door groenten, zoals spinazie en boerenkool. Dat geeft een betere balans en met een scheutje halfvolle yoghurt erbij maak je hem lekker romig!
Verborgen groenten in je baksels
3. Noten en zaden
Noten en zaden zijn echte krachtpatsers, boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze zitten vol met goede vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. En wat dacht je van vezels? Die helpen je spijsvertering een handje. Ondanks dat noten veel vetten bevatten, zijn het vooral de gezonde, onverzadigde vetten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het regelmatig eten van noten en zaden kan helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Super gezond dus! Maar hoe krijg je nou meer van die voedzame noten op je bord?
- Strooi ze over je salade, roerbakschoten of gebruik ze als topping op je dagelijkse bakje yoghurt.
- Ga je zelf brood bakken met volkorenmeel? Voeg dan wat zaden en pitten toe.
- Pak een handje ongezouten noten als snel, makkelijk en lekker tussendoortje.
- En natuurlijk: bak ermee! Voeg bijvoorbeeld walnoten, pecannoten of andere noten en zaden toe aan je favoriete muffin- of granolarecept. Zo maak je je baksels niet alleen voedzamer, maar geef je ze ook een heerlijke bite! Je kunt je favoriete noten ook fijnhakken en toevoegen aan je bloem of meel.
Let op: hoewel noten boordevol gezonde voedingsstoffen zitten, bevatten ze ook aardig wat calorieën. Dus geniet ervan, maar met mate.
Gezonde muffins met wortel en pecannoten
4. Superfoods
Superfoods is een term die uit Amerika is komen overwaaien. Ze zouden door hun hoge gehalte aan voedingsstoffen, vitamine en antioxidanten een positieve invloed hebben op je gezondheid. Maar deze positieve invloeden zijn vaak niet wetenschappelijk bewezen.
Bekende superfoods zijn: gojibessen, cacaobonen, chiazaad en tarwegras. Misschien ken je ze niet allemaal, maar ook blauwe bessen, rode druiven, knoflook, vette vis, bepaalde noten en pure chocolade worden als superfoods gezien. Het Voedingscentrum gelooft niet in het bestaan van superfoods, omdat één voedingsmiddel niet alle essentiële voedingsstoffen kan leveren. Gevarieerd eten is volgens hen de sleutel tot een gezonde levensstijl. Of je ze nu superfoods noemt of niet, het is altijd een goed idee om gezonde producten aan je baksels toe te voegen!
5. Thee
Bij een heerlijk, zelfgemaakt baksel hoort natuurlijk ook een lekker drankje. Verse thee is dan een perfecte én gezonde keuze! Wat dacht je van een hete kop gemberthee of frisse muntthee? Gember staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de spijsvertering. Ook bij misselijkheid of een opkomende verkoudheid kan gember verlichting bieden. Ideaal voor de herfst- en wintermaanden!
Ben je geen fan van de kruidige smaak van gember? Kies dan voor muntthee! Munt werkt verfrissend, heeft een slijmoplossende werking en helpt net als gember tegen misselijkheid. Een andere optie is groene thee, boordevol antioxidanten die je lichaam een fijne oppepper geven.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.