E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Verborgen suikers: waar zitten ze in en hoe kan je ze herkennen?

Je bent op zoek naar een gezond ontbijt en denkt gebakken te zitten met ontbijtgranen en yoghurt. Maar dan blijken ze vol te zitten met verborgen suikers. Hoe kies je verantwoord en vermijd je deze suikers?

Poedersuiker in een weckpot

Je wandelt door de supermarkt, op zoek naar gezonde en suikervrije ontbijtopties. In het schap zie je ontbijtgranen liggen met de tekst ‘geen toegevoegde suikers’. Het klinkt perfect, dus je legt de doos in je mandje. De volgende ochtend neem je een flinke handvol en strooit het in je kommetje met yoghurt. Want ja, het is toch een verantwoorde keuze. Maar hoe verantwoord zijn die ontbijtgranen eigenlijk? En betekent dit dat er helemaal geen suiker in zit? Wij zochten het voor je uit!

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. De zoete smaak is erg geliefd bij jong en oud. Daarom voegen fabrikanten het graag toe aan hun producten. Maar suiker heeft veel meer functies dan het zoeter maken van een product. Het werkt als zoetstof, vulmiddel, conserveermiddel, gelvormer, structuurmiddel, stabilisator en kleurmiddel. Als je koekjes bakt zorgt suiker niet alleen voor de zoete smaak, maar ook voor de perfecte structuur.

Fabrikanten gebruiken het ook vaak als marketingmiddel. Ze voegen dit toe aan een product om op het gevoel van de consument in te spelen. Hoe dit precies zit, lees je op MAX Vandaag. 

Wat zijn verbogen suikers?

granola in weckpotVerborgen suikers worden tijdens de productie aan producten toegevoegd, maar staan niet altijd zo op het etiket. Dit maakt ze lastig te herkennen. Het probleem is dat ze vaak voorkomen in producten die gezond lijken, zoals vruchtensap, yoghurt en ontbijtgranen. Hierdoor krijg je ongemerkt meer suiker binnen dan je denkt. Kies in plaats daarvan voor havermout, plantaardige kwark en vruchtensap dat alleen fruitsuikers bevat.

Hoe herken je verborgen suiker?

Kijk goed naar de ingrediëntenlijst op het etiket, want de zoete stof schuilt soms achter een andere benaming. Let naast suiker vooral op de woorden stroop en siroop.

Dit is een aantal veelvoorkomende schuilnamen voor suiker:

  • Dextrose
  • Fructose
  • Glucose
  • Sucrose
  • Honing
  • Ahornsiroop
  • Agavesiroop
  • Oerzoet
  • Kandij
  • Vruchtensapconcentraat
  • Kokosbloesemnectar
  • Melasse
  • Xylose

Minder suiker? Maak je eigen ontbijtgranen!

Dan heb je zelf in de hand hoe (on)gezond je het maakt en weet je precies wat je binnenkrijgt.

GRANOLA MAKEN

Tips voor een zelfgemaakt gezond ontbijt 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.