Denk je aan Sinterklaas, dan denk je aan… kruidnoten! Deze brosse koekjes met speculaaskruiden zijn ontzettend lekker en daar wil natuurlijk iedereen van mee genieten. Daarom hebben wij 3 varianten voor je op een rijtje gezet: een traditioneel, een glutenvrij en een vegan recept.
Kruidnoten of pepernoten?
Kruidnoten en pepernoten, wat is nou wat? Dat zocht MAX Vandaag voor je uit. Hoewel beide soorten onder verzamelnaam ‘pepernoot’ vallen, zijn ze niet hetzelfde. Pepernoten zijn hoekige, taaitaai-achtige koekjes. Ze worden gemaakt van roggebloem en gekruid met anijs en honing. Vroeger maakte de bakker ze van de deegresten van peperkoek. Kruidnoten zijn de knapperige, ronde koekjes die vandaag de dag ontzettend populair zijn. Je maakt ze van tarwebloem en speculaaskruiden.
Zelf kruidnoten maken
De traditionele variant
Je ziet ze overal liggen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker én lekkerder. Met dit recept van Robèrt bak je zelf de allerlekkerste kruidnoten!
Glutenvrij
Ook als je een glutenallergie hebt of liever geen gluten eet, wil je natuurlijk genieten van deze sinterklaaslekkernij. Met dit recept zet je in een handomdraai heerlijke, glutenvrije kruidnoten op tafel.
Dit heb je nodig:
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 120 gram rijstmeel
- 80 gram amandelmeel
- 50 milliliter karnemelk
- 1 ei
- 10 gram speculaaskruiden
- 2 gram baking soda
- Snufje zout
Zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Kneed de boter met de suiker goed door in een kom.
- Voeg de melk al knedend toe.
- Zeef de droge ingrediënten boven de kom en kneed wederom goed door.
- Rol kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat.
- Bak de kruidnoten gaar. De duur is afhankelijk van de oven en de grootte van de kruidnoten, begin met 5 minuten en controleer regelmatig.
Vegan
Kruidnoten worden vaak gemaakt met boter, melk en soms zelfs een eitje. Maar geen zorgen. Ook als je vegan eet, kun je genieten van deze knapperige lekkernij. Met een paar simpele aanpassingen maak je ze helemaal plantaardig. Wij hebben het recept voor je!
Dit heb je nodig:
- 100 gram plantaardige boter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 200 gram Zeeuwse bloem
- 75 milliliter plantaardige melk (zoals amandelmelk)
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snufje zout
Deze vegan kruidnoten maak je op dezelfde manier als de glutenvrije variant.
Nog niet uitgebakken?
Zoek je naar iets lekkers voor de intocht of pakjesavond? Met deze recepten zit je helemaal goed!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.