E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Uit je (olie)bol!

Ga jij het nieuwe jaar in met zelfgebakken bollen?

Uit je (olie)bol!

Uit je (olie)bol!

De jaarwisseling is dit jaar anders dan anders, de gezelschappen zijn kleiner en buiten is het stiller. Maar natuurlijk kun je wél blijven genieten van onze oude vertrouwde oliebol. We snappen helemaal dat het water je in de mond loopt als je langs een oliebollenkraam loopt. Met een zak vol warme ronde bollen onder je arm naar huis lopen en dan thuis nog wat poedersuiker erop…Smullen maar!

 

Welke bollen maak jij?

Klassieke oliebollen Oliebollen met mangocrème

Ga jij liever voor een gezonde(re) of vegan variant? Wij hebben hier ’t recept voor je.

Dit heb je nodig:

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 250 gram kwark naar keuze*
  • 2 eieren*
  • 1 appel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gram suiker of honing/agavesiroop
  • 50 gram rozijnen

* Liever vegan? Kies een plantaardige kwark en vervang de eieren door 4 eetlepels aquafaba.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Wel de rozijnen in warm water.
  • Mix de kwark, eieren en olijfolie goed door elkaar.
  • Meng het meel, bakpoeder, kaneel en zout.
  • Als je voor honing/agavesiroop gaat mag het door het kwarkmengsel, de suiker mag door het meelmengsel.
  • Spatel het meelmengsel door het kwarkmengsel.
  • Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Spatel de appel door het deeg.
  • Giet de rozijnen af en dep ze droog.
  • Spatel ook de rozijnen voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel, met behulp van 2 lepels, 8 hoopjes beslag op de bakplaat.
  • Bak de bollen in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

 

Meer over de oliebol?

Oorsprong van de oliebol

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.