Börek heb je in heel veel verschillende soorten en smaken. Zoals kleine rolletjes gevuld met feta en spinazie, of een opgerolde börek met gehakt. Deze Turkse lekkernij maak je van yufkadeeg. Als je dit niet makkelijk kan vinden, dan is filodeeg een heel goed alternatief. Börek kan je 3 dagen in de koelkast en 2 maanden in de vriezer bewaren. Met dit recept maak je een heerlijke börek gevuld met witte kaas en rode peper.
Dit heb je nodig
- 1 pak yufkadeeg (te koop bij de Turkse winkel)
- 150 gram Turkse witte kaas
- 150 milliliter volle melk
- 75 milliliter zonnebloemolie
- 1 ei
- 1 handvol platte peterselie, fijngesneden
- 1 theelepel pul biber (Turkse gedroogde rode peper)
- Snufje zout
- Snufje peper
- Nigellazaad
- Een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter
Zo maak je börek
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de kaas, fijngesneden peterselie, een snufje zout en een snufje peper in een kom en meng dit goed door.
- Klop het ei los en voeg de melk en olie toe.
- Vet de ovenschaal in met olie.
- Leg een vel yufkadeeg in de ovenschaal, smeer een laagje van het eimengsel over het deeg, leg er een nieuw vel yufkadeeg op en smeer dit ook weer in. Herhaal dit nog 4 keer.
- Besmeer de 6e laag met een laagje van het eimengsel, verdeel de kaas eroverheen en dek het af met een vel yufkadeeg. Herhaal dit 7 keer.
- Giet het overgebleven eimengsel over het laatste plak yufkadeeg en bestrooi de börek eventueel met nigellazaad.
- Bak de börek mooi goudbruin in ongeveer 45 minuten.
Meer met yufkadeeg
Yufkadeeg en filodeeg kan je ook vullen met zoete ingrediënten, bijvoorbeeld met dadels, appels en kaneel. Deze appelflappen zijn suikervrij, vegan én lactosevrij. Hier vind je het recept van deze klassieker!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.