Als je je net een uur hebt uitgesloofd in de keuken voor een lekkere tulband, is het natuurlijk wel leuk als je hem ook mooi uit de bakvorm krijgt. Het is altijd weer een spannend moment! Een springvorm kun je bekleden met bakpapier, maar bij een tulbandvorm werkt dat niet. Hoe zorg je dan voor een succesverhaal? Met deze tips kom je een heel eind.
Wat is een tulband?
Een tulband is een cake die je in een speciale tulband bakvorm bakt. Hij heeft een ronde vorm en een gat in het midden. Door die bijzondere bakvorm heeft de cake aan de buitenkant een mooi patroon. De naam is een verwijzing naar het oosterse hoofddeksel, omdat hij daar qua vorm een beetje op lijkt.
Het beslag van een tulband is hetzelfde als dat van een cake. Je kunt dus elk cakebeslag ook prima in een tulbandvorm afbakken. Vaak wordt het baksel na het bakken versierd met glazuur of poedersuiker. Door de vorm ziet hij er gelijk heel feestelijk uit, daarom zijn tulbanden populair rond de feestdagen. Maar ook op een verjaardag misstaat hij zeker niet!
Hoe stort je een tulband?
Het is het spannendste moment als je een tulband bakt: hem storten uit de vorm. De kans dat hij kapot gaat, schuilt in een klein hoekje. Er is een aantal dingen waar je op moet letten om te voorkomen dat dit gebeurt.
Wat is de beste tulbandvorm?
Het begint met je keuze voor een tulbandvorm. Je krijgt het beste resultaat als je een kwalitatieve vorm kiest met een goede antiaanbaklaag. Je denkt misschien dat een silicone vorm ideaal is, maar niets is minder waar. Ga liever voor een vorm van staal of aluminium, die geleiden de warmte goed en zijn lekker stevig. Ook het patroon van de tulband is van belang. Want hoe meer hoekjes en reliëfjes, hoe groter de kans dat je cake ergens vastplakt. Kies dus niet een té ingewikkeld patroon, tenzij je natuurlijk een pro ontvormer bent. Laatste tip: let goed op of de vorm geen krasjes of beschadigingen heeft, want die zijn funest voor het lossen van je cake.
Hoe moet je een tulbandvorm invetten?
Omdat je geen bakpapier kunt gebruiken bij een tulband, is invetten enorm belangrijk. Dit doe je het liefst op de klassieke manier met (room)boter en een kwastje met haren. Zorg dat je elk hoekje en gleufje goed invet. Als je ook maar een centimeter vergeet, loop je al het risico op een gescheurde tulband. Bakspray gebruiken kan ook, maar boter werkt beter. Bestuif de vorm daarna met bloem en zorg er wederom voor dat elk hoekje is bedekt met een laagje. Klop de overtollige bloem eruit en dan is je vorm klaar voor gebruik!
Wanneer kun je de tulband uit de vorm kunt halen?
Allereerst is het belangrijk dat je cake gaar is. Dit test je met een prikker. Komt de prikker er niet droog uit, zet de tulband dan nog 5 minuten in de oven. Herhaal dit tot je een schone prikker hebt. Bedek de cake met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Laat de tulband eerst 10-15 minuten op het aanrecht afkoelen nadat je hem uit de oven haalt. Hierdoor wordt de cake iets steviger, dat maakt het lossen makkelijker. Draai de vorm in één keer om op een plank of rooster. Als de cake niet gelijk loskomt, tik dan tegen de vorm of op het aanrecht. Laat de tulband daarna afkoelen met de vorm eroverheen. De condens trekt weer in de cake en daarmee voorkom je dat hij uitdroogt.
Hoe lang kan ik een tulband bewaren?
Net als een gewone cake, bewaar je een tulband ook het liefst buiten de koelkast. Dek hem goed af met aluminiumfolie. Hij blijft dan zeker 5 dagen goed. Invriezen kan ook, verpak de tulband goed luchtdicht. In de vriezer blijft hij 3 maanden goed.
Tulband recepten
Dan heb je nu vast zin om deze tips uit te proberen en een mooie tulband te bakken! We hebben veel lekkere recepten voor je klaarstaan, van een chocolade tulband tot een kerst tulband. Veel bakplezier!
Wist je dat je ook griesmeelpudding in een tulbandvorm kunt maken? Janny maakte een variant met sinaasappelsaus voor MAXVandaag.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.