E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Toe aan een uitgebreide koffiepauze? Dan is een Zweedse fika iets voor jou!

Een uitgebreide koffiepauze mét lekkers. Klinkt heerlijk! In Zweden is dat heel normaal en wordt het fika genoemd.

Fika

Wat is fika?

Elke dag even uitgebreid de tijd nemen voor een kopje koffie of thee in combinatie met een zoete lekkernij. Wij zijn fan. Een snelle hap naar binnen werken achter je bureau? Dat is er in Zweden niet bij. Daar houden ze fika. Want zo vinden ze: wanneer je regelmatig een pauze neemt, dan ben je veel productiever. Ze maken van hun koffiepauze een gezellige aangelegenheid met collega’s of vrienden in combinatie met cake, cinnamon rolls, semlor of kardemombullar. Niet verkeerd toch?

Wat kun je eten tijdens fika?

Hoewel je niet altijd iets hoeft te eten bij elke fika, is dat natuurlijk wel heel lekker. En de keuze is reuze: kaneelbroodjes, kardemombullar, Kladdkaka (een soort chocoladecake), semlor (Zweedse koffiebroodjes) en nog veel meer lekkers. We zetten een aantal recepten (met een twist) op een rijtje.

Kaneelbroodjes

De eerste ken je vast en zeker, want ze zijn ook in Nederland inmiddels reuze populair. Internationaal staan ze bekend als ‘cinnamon rolls’, maar wij kennen ze als kaneelbroodjes. Heel gemakkelijk te maken en reuzelekker tijdens een lunchpauze, onderweg óf tijdens een fika.

Naar het recept

Cinnamon rolls met een twist Speculaas rolls

Heerlijk die kaneelbroodjes. Je kunt ze vullen met kaneel, maar ook met allerlei andere lekkere ingrediënten. Met appel bijvoorbeeld, of met speculaas. Dat wordt smullen!

Apple Cinnamon Rolls

Speculaas rolls

Kardemombullar Fika

Een variatie op de bekende cinnamons rolls zijn deze Zweedse kardemombullar. Je maakt ze op een soortgelijke manier. Het grootste verschil is echter het toevoegen van kardemom én de manier waarop ze gevlochten worden.

  • Maak zelf croissantdeeg of gebruik deeg dat al klaar is.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 30 bij 60 centimeter.
  • Meng 75 zachte roomboter, met 1,5 theelepel kardemom en 65 gram basterdsuiker.
  • Verdeel het kardemommengsel over het deeg.
  • Vouw het deeg in drieën op. (Vouw het dubbel tot de helft en vouw daar de andere helft overheen). Ga er daarna nog een paar keer met de deegroller overheen.
  • Nu is het tijd voor de knooptechniek. Snijd met een mes stroken van het deeg (ongeveer 2 centimeter).
  • Snijd ze dan in de lengte door de helft, maar laat de bovenkant aan elkaar zitten.
  • Draai de twee stroken om elkaar heen en draai ze dan om je vingers tot een rond broodje.
  • Hulp nodig? Probeer een van de knooptechnieken van Robèrt.
  • Bak de broodjes op 220 graden voor ongeveer 10 minuutjes.
  • Smeer ze eventueel nog af met een mengsel van 50 gram kristalsuiker en 50 gram water. Verwarm het samen tot de suiker is opgenomen. Smeer je broodjes met een kwast in met het mengsel.
  • Strooi er mix van suiker en kardemom overheen en smullen maar!

Chocoladetaart chocoladebiscuit

Kladdkaka is een chocoladecake die vaak wordt gegeten tijdens fika. Dat klinkt alleen al heerlijk: elke keer een stukje chocoladecake tijdens je pauze. Gebruik voor de chocoladetaart bijvoorbeeld dit basisrecept voor chocoladebiscuit van Robèrt.

Basisrecept chocoladebiscuit

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.