Zit je in een goed restaurant of bij een mooie patisserie? Dan zijn de toetjes en gebakjes die je krijgt niet alleen lekker, maar waarschijnlijk ook plaatjes om te zien. Dan wil je dat natuurlijk vastleggen. Maar hoe maak je nou de beste foto’s van je gebakjes? We hebben tips voor je verzameld.
Tip 1: zorg voor een schone lens
De meeste mensen maken met hun telefoon foto’s van hun baksels. Die telefoon gebruik je voor van alles, hij gaat dus van je broek naar tafel en naar andere plekken. De lens kan daardoor vies worden. Maak die even schoon voordat je een foto gaat maken. Je zult zien dat de kwaliteit nét even wat beter wordt. Soms kan er namelijk een waas over je beeld heen komen door vettigheid bijvoorbeeld. Even met een (zacht) doekje eroverheen en je kunt aan de slag.
Tip 2: maak een foto bij daglicht
Ben je thuis en maak je een foto van een eigen gebakje? Kies dan een locatie waar je goed daglicht hebt. Zit je ergens in een patisserie? Zoek dan bij het uitkiezen van een tafeltje een plek met daglicht. Is dat plekje bezet? Dan is dat een goed excuus om nog een keertje terug te komen natuurlijk!
Tip 3: gebruik geen flits
Heb je een plek waar je geen goed daglicht hebt? Kies er dan tóch niet voor om je flits te gebruiken. Dit maakt de foto er namelijk niet mooier op. Het beeld wordt flets en je gebakje ziet er ineens een stuk minder smakelijk uit. En als je ergens in een patisserie zit, stoor je je buren ook niet met je geflits.
Tip 4: kies de juiste hoek
Denk ook na over vanaf welke kant je de foto maakt. Het ligt namelijk aan je gebakje of toetje, wat mooier is. Heb je iets wat erg plat is? Maak dan een foto van bovenaf. Heb je juist een mooi torentje met verschillende elementen? Kies dan om de foto van vooraf te nemen. Dan zie je juist alle lagen mooi.
Tip 5: nabewerking van de foto
Is het gelukt om met een schone lens, met daglicht, zonder flits en vanuit de juiste hoek de foto te maken? Dan heb je waarschijnlijk een mooie foto gemaakt! Je kunt er dan nog voor kiezen om een kleine nabewerking te doen. Dit kan in de meeste gevallen in de foto-app van je telefoon zelf. Maar er zijn ook diverse apps voor.
Sommige social mediaplatformen zoals Instagram hebben ingebouwde filters, daar zou je ook nog naar kunnen kijken. Maar: nabewerking hoeft niet altijd. Soms kan het wel helpen de foto toch nét ietsje lichter te maken bijvoorbeeld.
Tip 6: verwachtingspatroon
Zie jij op Instagram, Pinterest, hier op Heel Holland Bakt en foodblogs de mooiste kiekjes voorbijkomen? Denk daarbij dan ook dat dit allemaal professionele foto’s zijn. Deze worden met goede camera’s, licht en settings gefotografeerd. En in de nabewerking worden alle puntjes op de i gezet. Dus met je eigen telefoon zul je die kwaliteit niet zo snel bereiken. Dat hoeft ook niet, maar hopelijk helpen onze tips je om wel iets betere foto’s te maken dan je eerder deed.
Tip 7: probeer anderen niet te hinderen tijdens het maken van je foto’s
Het is aan de ene kant helemaal ingeburgerd tegenwoordig om meteen foto’s te maken als er eten op tafel komt. In jouw vriendengroep zitten vast 1 of meerdere mensen die de telefoon al in de aanslag hebben. Maar anderen willen het liefst zo snel mogelijk aanvallen, als het lekkers gebracht wordt. Neem dus niet té veel tijd in beslag met foto’s maken, composities bedenken en het juiste licht te zoeken. Leg daarna je telefoon weg en geniet vooral van je gebakje!
Een telefoonverbod in restaurants
Vooral de wat chiquere restaurants willen niet meer dat er foto’s worden gemaakt van gerechten. Zo heeft een restaurant in New York een doos waar je je telefoon in kunt doen, maar het is niet verplicht. Ze moedigen het gebruik van de doos wel aan. Want zonder telefoon is je beleving heel anders. Daarover spreekt culinair journalist Mara Grimm in het NPO Radio 1-programma Villa VdB. Dat kun je hier terugluisteren.
Fotogenieke taarten
Wil je een taart bakken, die er ook nog eens heel mooi en fotogeniek uitziet? Kies dan eens één van deze recepten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.