E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tips voor het invriezen en ontdooien van taart, cake en koekjes

Fan van verse baksels, maar niet altijd tijd om te bakken? Of heb je juist iets over van je baksel en vind je het zonde om weg te gooien? Vries het dan in! Het invriezen van je baksels werkt beter dan je wellicht verwacht.

Cake in de vriezer

Het kan de beste overkomen. Je ogen zijn weer eens groter dan je maag en je hebt net een iets te grote taart gebakken. Weggooien is zonde natuurlijk, dus wij helpen je om verspilling te voorkomen. Want taarten en andere baksels invriezen kan eigenlijk heel goed! Zo kun je toch zo lang mogelijk van je taartje genieten, zonder dat je jezelf hoeft te overeten.

We leggen je uit hoe je het beste taart, cake en koekjes kunt invriezen.

1. Taart

Als liefhebber van taart is het je vast al eens overkomen. Je houdt vaak nog een stukje over. Vries ‘m in, dan kun je er later nog een keer van genieten!

Vriezer

Het zou misschien niet zomaar in je opkomen, maar een taart invriezen kan eigenlijk heel goed! Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak. Ingevroren blijft de taart zo’n 3 maanden goed. Ook taartbodems kun je op deze manier goed conserveren.
Maar let op, want taarten met slagroom kun je het beste in de koelkast bewaren. De vriezer heeft geen goede invloed op slagroom. Het droogt uit en de smaak wordt er niet beter op.

Ontdooien

Hoe langzamer je ontdooit, hoe beter het is voor je taart. Haal hem uit de vriezer, verwijder de plastic zak en laat hem in de doos of op een rooster in de koelkast langzaam ontdooien. Laat hem daarna, voor het serveren, pas op kamertemperatuur komen. Op deze manier is de kans op condensvorming het kleinst.

2. Cake en biscuit

Cake en biscuit kun je heel goed bewaren. Lekker voor als je meerdere dagen van iets lekkers wil genieten. Maar ook super fijn als je een stapeltaart wil maken bijvoorbeeld. Als je geen tijd hebt om alles een dag van te voren te maken, kun je het beste beginnen met het maken van de biscuit.

Invriezen

Voor het invriezen verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. Dit werkt het beste als je weet dat je de (overgebleven) cake daarna wel in één keer op wil eten. Liever handzame porties? Snijd de cake dan eerst in plakken en verpak ze goed luchtdicht en los van elkaar. In de vriezer blijft het zo’n 3 maanden goed.

Ontdooien

Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien. Eenmaal ontdooid kun je het biscuit verwerken zoals je ook met een vers gebakken biscuit zou doen.

3. Koekjes en koekjesdeeg

Hoe lekker is het om altijd verse koekjes in huis te hebben? Als je dan eens onverwachts bezoek krijgt, kun je ze altijd wat lekkers voorschotelen. Juist door ze in te vriezen heb je ze altijd voor het grijpen!

Vriezer

Zowel koekjes als koekjesdeeg kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Verpak afgebakken koekjes goed luchtdicht, eventueel per portie. Je kunt ze in de vriezer tot 3 maanden bewaren. Koekjesdeeg kun je het beste al in porties of uitgestoken koekjes verdelen. Laat ze eerst afzonderlijk op een plaatje hard worden in de vriezer, zodat ze niet aan elkaar plakken. Verpak ze vervolgens in folie of een bakje om ze verder in te vriezen.

Ontdooien

Koekjes kun je ontdooien op kamertemperatuur en eenmaal ontdooid lekker opsmikkelen. Ingevroren koekjesdeeg hoef je niet te ontdooien voordat je het verwerkt. Haal een aantal porties uit de vriezer, leg ze op een bakplaat en bak de koekjes gelijk af. Tel wel 2 – 3 minuten op bij de baktijd van het recept.

Bakkenvullingen invriezen

Heb je een taart gemaakt en hou je nog wat van die heerlijke vulling over? Ook dat is goed in te vriezen! Lees hier meer over hoe je vullingen als botercrème en spijs kunt invriezen

Alles over bakvullingen bewaren

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.