Je kunt misschien wel de sterren van de hemel koken, de allermooiste koffie serveren, de meest creatieve ontbijtjes verzinnen of alles weten van wijn. Bakken is toch echt… andere koek! Maar wel de allerleukste koek die wij ons kunnen voorstellen. Ben jij nieuw in de bakwereld? Hier vind je basistips voor de beginnende bakker.
Allereerst: wat leuk dat je wilt gaan beginnen met bakken! Je zult al snel ontdekken hoe leuk, lekker en verslavend deze hobby is. Om je op weg te helpen hebben we onze beste tips voor beginnende bakkers op een rij gezet.
1. Begin niet te moeilijk
Vaak vertellen mensen schoorvoetend dat ze iets hebben gebakken met een kant-en-klare bakmix. Wat ons betreft is daar helemaal niks mis mee! Zeker niet als je net begint met bakken. Zo kun je rustig werken aan de handelingen, je oven leren kennen en de technieken je langzaam eigen maken. Die ingewikkelde recepten komen vanzelf. Hoe meer zelfvertrouwen je krijgt, hoe leuker het is om de volgende keer aan de slag te gaan.
2. Neem de tijd
Een cake bakken duurt langer dan je denkt. Vooral als je net begint met bakken is het goed om je dat te realiseren en niet ‘even’ iets te gaan bakken. Plan ruim de tijd in, lees het recept rustig door en lees het misschien nóg eens door. Kijk of je alles in huis hebt, zorg dat je ingrediënten de juiste temperatuur hebben, weeg af en ga aan de bak. Niks vervelender dan halverwege je recept ontdekken dat iets een nacht in de koeling moet opstijven, of een recept niet af te kunnen maken, omdat je een ingrediënt mist.
3. Wees precies
Bij bakken draait het om liefde, geduld en precisie. Die laatste is belangrijk, want de ingrediënten in een recept staan in verhouding tot elkaar en zorgen samen voor een goed eindresultaat. Als een bakker een recept aanpast, oefent en probeert hij net zo lang tot de verhoudingen weer kloppen. Weeg daarom alles nauwkeurig af, laat niet zomaar ingrediënten weg, dubbelcheck de oventemperatuur met een oventhermometer en zet een wekkertje voor de baktijd.
4. Volg het recept
Meestal is het goed om een beetje eigenwijs te zijn, maar niet als je gaat bakken volgens recept. Zoals we hierboven ook al zeggen, bij bakken draait het om precisie. Dat geldt niet alleen voor het afwegen van de ingrediënten, maar ook voor de volgorde waarop je ingrediënten toevoegt en bijvoorbeeld ook voor hoe lang je het beslag mixt. Als er staat dat je het beslag 2 minuten moet mixen, mix het dan ook 2 minuten en niet 10 minuten. Als er staat dat je de eieren 1 voor 1 moet toevoegen, doe dat dan ook.
5. Investeer in goed basisgerei
Je hoeft echt niet de hele winkel leeg te kopen, maar een goed begin is het halve werk. Het is heel erg fijn en het vergroot je bakgemak als je goed basisgerei in huis hebt. Denk aan bakvormen, een oventhermometer, digitale weegschaal en mixer. En wat kleine dingen zoals een garde, spatel, maatbeker, rasp en natuurlijk bakpapier.
6. Verdiep je in de basistechnieken
Au bain-marie, chocolade tempereren, trempeersiroop maken, blindbakken… De bakwereld kent nogal wat vaktermen en ze worden om de haverklap gebruikt in recepten. Als je begint met bakken kunnen die termen misschien als ‘abracadabra’ klinken, waardoor de moed je weer in de schoenen zakt. Maar, geen paniek! Al doende leer je. En we hebben alle technieken en begrippen voor je op een rij gezet en uitgewerkt. Lees ze door en oefen met de recepten of pak dit lijstje erbij als je een ingewikkelde term tegenkomt in een recept. Het wordt makkelijker als je weet wat er bedoeld wordt en hoe je het maakt.
Bekijk alle begrippen en technieken
7. Heb plezier!
Of je nou een perfecte laagjestaart of een vakkundig misbaksel op het aanrecht zet, de belangrijkste tip die we je kunnen geven is: heb plezier! Laat je niet uit het veld slaan door dingen die mislukken. Soms is een mislukte cake ook best lekker…
Geniet ervan en maak plezier!
Hier vind je makkelijke taartrecepten om mee te beginnen. Maar ook onze befaamde klassieke appeltaart is de moeite waard!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.