Als je gaat bakken kom je de termen tempereren en tremperen regelmatig tegen. Hoewel de woorden erg op elkaar lijken, betekenen ze wel wat anders. Haal ze dus ook niet door elkaar, als je gaat bakken! Dit zijn de verschillen.
Wat is tempereren?
Tempereren doe je met chocolade. Denk bijvoorbeeld aan bokkenpootjes. Die zijn pas echt af nadat je ze hebt gedipt in een laagje gesmolten chocolade. Maar werken met chocolade is vaak een precisieklusje. Daarom is het belangrijk om de chocolade te tempereren. Dat doe je als volgt:
Je smelt kleine stukjes chocolade, daardoor wordt het warm en vloeibaar. Vervolgens koel je de chocolade op een speciale manier weer af. Hierdoor ontstaan er kristallen, die zorgen voor een mooie glans en een goede ‘krak’. Dit kan op 2 verschillende manieren: door te tableren en met de ent-methode. Tempereer je niet, dan slaat je chocola wit uit en blijft het te zacht.
Tableren
Bij tableren gebruik je een koude marmeren of stenen plaat. Hier giet je tweederde van je gesmolten chocolade op. Door dit langzaam heen en weer te schuiven, koelt het af. Wanneer je dit terug schept bij de overgebleven chocolade in de kom, meng je het goed. Het wordt dan ongeveer 32 graden. De chocolade moet goed stollen en mooi glanzen.
Volg deze methode stap-voor-stap in de masterclass van Robèrt.
Masterclass chocolade tempereren
De Ent-methode
Bij de ent-methode smelt je eerst chocolade, maar houd je ook wat stukken achter. Je mengt de gesmolten chocolade met de niet-gesmolten chocolade. Daarna zet je het in een bak met ijsklontjes, waardoor het verder afkoelt.
Meer over chocolade tempereren
Wat is tremperen?
Tremperen is het besprenkelen van je cake of biscuit. Dat doe je met een mengsel van water, suiker en een scheutje likeur (of pure likeur voor de liefhebber). Door je cake of biscuit te tremperen zorg je ervoor dat het lekker mals wordt. En het geeft ook nog eens een lekker smaakje. Welke likeur je kiest hangt af van de smaak van je taart.
Zelf trempeersiroop maken? Zo doe je dat!
Ingrediënten:
- 100 milliliter water
- 100 gram kristalsuiker
- 100 milliliter likeur naar keuze
Bereidingswijze:
- Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Laat het mengsel 1 minuut doorkoken.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de likeur toe.
- Laat de trempeersiroop afkoelen en bewaar het in een schone fles.
Tempereren vs. tremperen: het antwoord
Dus nu weet je voor eens en voor altijd: tempereren is chocolade goed op temperatuur krijgen. Tremperen is het besprenkelen van je cake of biscuit met een siroop voor een malse binnenkant en lekker smaakje!
Ben je op zoek naar een betekenis van een bakterm? Kijk dan eens bij onze begrippen en technieken!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.