Taaitaai is typisch een versnapering die we in de tijd rondom Sinterklaas eten. De koek heeft wat weg van speculaas, maar de smaak is toch echt anders door de toevoeging van anijskruiden. Speculaas is bovendien krokant en bros, taaitaai is zacht en – de naam zegt het al – een beetje taai. Taaitaai koeken worden vaak gemaakt in de vorm van een pop, dit moeten Sint en Piet voorstellen. Maar je kunt jouw koeken natuurlijk elke vorm geven die je maar wilt.
Wat zit er in taaitaai?
Taaitaai wordt gemaakt van roggebloem, koekzoet (of honing), speculaaskruiden en anijszaad. Koekzoet is een zoetstof die je bij bakspeciaalzaken kunt kopen. Honing is een goed alternatief. De speculaaskruiden zorgen voor die typische winter- en sinterklaassmaak. Je kunt hier een kant-en-klare mix voor gebruiken, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt er poppen, maar ook brokken van maken. Door er wat anijszaad aan toe te voegen, krijg je die typische taaitaai smaak.
Baktips
Taaitaai maken is niet moeilijk, maar er zijn wel wat trucjes die ervoor zorgen dat jouw poppen extra goed lukken.
1. Neem de tijd
Even snel een deegje in elkaar draaien en afbakken is er bij taaitaai niet bij. Het beste resultaat krijg je als je het deeg laat rusten, minimaal 24 uur op kamertemperatuur. Dit verbetert de structuur en smaak van je koeken.
2. Anti-plak tips
Het deeg is enorm plakkerig. Daarom maak je het bij voorkeur met de keukenmachine. Gebruik ook lekker veel bloem als je gaat uitrollen en uitsteken.
3. Rol niet te dun uit
Taaitaai poppen zijn dikke koeken, je wilt het deeg dus niet te dun uitrollen. Houd een dikte van ongeveer 7 tot 10 millimeter aan voor de authentieke textuur.
4. Afbakken
Leg de koeken niet te dicht naast elkaar op de bakplaat, zodat ze de ruimte hebben om uit te lopen. De afstand zorgt er bovendien voor dat de koeken gelijkmatig garen. Check de taaitaai tijdens het bakken regelmatig, de baktijd is afhankelijk van de grootte van jouw koeken.
4. Versieren
Gewone poppen zijn al heel leuk en lekker, maar je kunt ze een extra touch geven door ze voor het afbakken te versieren met gehakte amandelen of parelsuiker.
Hoe bewaar je taaitaai?
Taaitaai is direct na het bakken nog een beetje knapperig. Ook heel lekker, maar als je even wacht wordt het vanzelf taai. Je bewaart de koeken het beste in een koektrommel, daarin blijven ze zo’n 2 weken goed. Wil je het nog langer bewaren, verpak de koeken dan luchtdicht en plaats ze in de vriezer. Dan blijven ze zo’n 3 maanden goed.
Hoe krijg je harde taaitaai weer zacht?
Hoe langer je wacht, hoe taaier en harder taaitaai wordt. Je kunt de koeken eenvoudig weer zacht krijgen met een eenvoudig trucje. Plaats de koeken samen met een boterham in een plastic zak. Het vocht uit het brood trekt in de koeken en dat zorgt ervoor dat ze weer wat zachter worden.
Taaitaai recept
Met deze tips gaat het je zeker lukken om de lekkerste taaitaai te bakken. Maar het begint natuurlijk met een goed recept en daarvoor hebben wij Robèrt. Hij geeft je een authentiek recept, zoals ze hem ook bij hem in de bakkerij maken. Veel bakplezier!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.