Heb jij weleens speculaas gemaakt met een speculaasplank? Het is niet moeilijk en heel leuk om te doen! We leggen je uit hoe het werkt. Geen paniek overigens als je niet zo’n mooi plankje in huis hebt, want ook zonder deze houten vorm kun je speculaasjes bakken. We geven je een klassiek recept.
Speculaas maken met een speculaasplank
Je kent ze vast, de houten plankjes waar molens en mannetjes zijn uitgesneden. Je kunt er de mooiste speculaaskoekjes mee maken. Ze werken als een soort mal, want je bakt de koekjes niet af in de vorm. Het werken met een speculaasvorm is niet moeilijk, maar het is wel handig om deze tips te bekijken voor het beste resultaat.
1. Vorm voorbereiden
Als je met een nieuwe speculaasplank werkt, moet je hem voorbereiden voor het beste resultaat. Dit doe je door hem in te vetten met slaolie. Door het gebruik zal hij naar verloop van tijd steeds vetter worden. Dat voorkomt dat het deeg aan de vorm blijft plakken.
2. Vorm bestuiven
Als je deeg klaar is, kun je het over de vorm gaan verdelen. Maar voordat je dat doet, bestuif je de vorm met bloem. Zo voorkom je dat je deeg vastplakt. Je kunt hier gewone bloem voor gebruiken, maar rijstebloem werkt het beste. Gebruik niet teveel, want dan zie je het patroon niet terug in de speculaas. Maar gebruik ook niet te weinig, want dan blijft je deeg kleven. Oefening baart kunst!
3. Deeg afsnijden
Pak steeds een stuk deeg en druk het stevig aan in de vorm. Zorg dat je ruim deeg hebt, je gaat het overtollige deeg nog afsnijden. Het werkt het beste als je een redelijk koud, maar wel soepel deeg hebt. Pak een scherp mes, leg het plat op de vorm en snijd het overtollige deeg voorzichtig af. Je zult merken dat een iets kouder deeg hiervoor fijn werkt.
4. Koekjes lossen
Los de koekjes uit de vorm, door het plankje met een harde tik op het aanrecht te slaan. Houd de plank zo recht mogelijk en help de speculaas eventueel voorzichtig om los te komen. Leg je koekjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat. En dan is het tijd om te bakken!
Speculaaskruiden maken
Eén van de voordelen van de winter: je mag weer losgaan met speculaaskruiden. Heerlijk als je huis zich vult met de geur van versgebakken speculaas! Voor deze koekjes kun je kant-en-klare koek- en speculaaskruiden uit de supermarkt gebruiken, maar je kunt ook aan de slag met je eigen kruidenmix. Speculaaskruiden zijn een mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, anijs, piment en witte peper. In dit artikel vind je een voorbeeldrecept.
Speculaas recept
Als je geen speculaasplank in huis hebt, kun je er één kopen. Ze zijn online bij bakspeciaalzaken te koop, maar ook de kringloop is een goede plek om een mooie plank te scoren. Maak hem dan wel goed schoon voordat je gaat bakken. Geen zin om een plankje aan te schaffen, maar wel zin om speculaas te bakken? Gebruik dan een gewone koekjes uitsteker en rol je deeg uit met een deegroller. De baktijd van jouw koeken kan verschillen als je een grotere (of kleinere) vorm gebruikt. Houd de speculaasjes daarom goed in de gaten tijdens het bakken.
Dit heb je nodig:
- 112 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 gram zout
- 55 milliliter karnemelk
- 15 gram bakpoeder
- 15 gram speculaaskruiden
- 125 gram patentbloem
- 125 gram Zeeuwse bloem
- rasp van een halve citroen
- 150 gram geschaafde amandelen
- 25 gram rijstebloem (bij de toko verkrijgbaar)
- 1 ei
Zo maak je het:
- Meng de boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout met elkaar in een keukenmachine.
- Voeg de karnemelk toe en kneed tot een egaal deeg.
- Doe vervolgens de patentbloem, Zeeuwse bloem, bakpoeder, citroenrasp en speculaaskruiden erbij en kneed goed door tot een egaal deeg.
- Leg het deeg verpakt in huishoudfolie een uur in de koelkast om te rusten.
- Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif de speculaasplank met rijstebloem door middel van een theezeefje en klop goed af.
- Duw het speculaasdeeg in de vorm en snijd het overtollige deeg af.
- Klap de koekjes uit de plank, bestrijk de onderkant licht met water en doe er wat geschaafde amandelen op.
- Leg de koekjes op de bakplaat met de amandelen aan de onderkant.
- Klop 1 ei los met een klein beetje water en bestrijk de speculaasjes ermee.
- Bak de speculaasjes in 30 minuten bruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
Speculaas variaties
Deze koekjes zijn al verrukkelijk, maar je kunt ze ook gebruiken als basis voor meer lekkers. Wat dacht je van een speculaas cheesecake, Sinterklaas trifle of een speculaas taart? Ga je liever voor speculaas 2.0? Maak dan dikke speculaasbrokken of gevulde speculaas! Oh zo lekker.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.