Heel simpel gezegd is botercrème vaak een mengsel van luchtig geklopte roomboter en kristalsuiker. Met die basis kun je eindeloos variëren, zoals we je hieronder laten zien. Ook geven we je tips om een perfecte botercrème te maken en lees je wat je kunt doen als de crème in de schift draait.
Klassieke botercrème
Voordat we in de wereld van de botercrème variaties duiken beginnen we bij het begin. Want dit recept voor een klassieke botercrème moet iedere thuisbakker in zijn arsenaal hebben.
In een gezond jasje
Wel fan van botercrème, maar zoek je naar een gezondere variant? Probeer dan één van deze 5 recepten met onder andere chocolade, Griekse yoghurt of op basis van zoete aardappel.
Botercrème geschift?
Is je botercrème geschift? Dan hoef je het echt niet meteen weg te gooien, vaak valt het nog te redden! Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat de ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.
Gooi de crème niet weg!
Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig! Je kunt een geschifte botercrème heel goed redden. Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt, is een flinke portie geduld hebben en de keukenmachine lang laten draaien. Na een poos zal crème hopelijk weer terugkomen. Dit werkt overigens ook bij een geschift cakebeslag.
In deze video laat Robèrt zien hoe je botercrème redt:
Breng je crème naar een hoger niveau
Je hebt verschillende soorten botercrème, zoals een crème op basis van banketbakkersroom of een crème op basis van Italiaanse meringue. Swiss meringue botercrème lijkt op de variant die je maakt met Italiaanse meringue, alleen het eindresultaat is iets steviger. Dit komt doordat Zwitserse meringue ook iets minder luchtig is dan zijn Italiaanse broertje. Het voordeel van de Swiss meringue versie is dat hij relatief makkelijk te maken is, je hoeft er namelijk geen kookschuim voor te maken.
Zo maak je Swiss meringue botercrème
Zelf aan de bak?
Besmeer, decoreer of vul één van deze taarten met een lekkere crème.
Opera taart met kersenbotercrème
Feesttaart met witte chocolade en frambozen
Of decoreer en versier je eigen laagjestaart! Zo maak je een mooie laagjestaart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.